Planking: a vigyázzban hasalásról a kardfogú tigris tehet

Planking, az origo munkatársai merev testtel meglepő helyeken
Vágólapra másolva!
Tragikus balesetek hívták fel a figyelmet az amúgy veszélytelen, Ausztráliából indult, de brit gyökerű internetes őrületre, a plankingre. Magyarországon is egyre többen pózolnak fotókon vigyázzban hasalva, terjed az új mém, már magyar nyelvű rajongói oldalak is születtek - még az [origo] is kedvet kapott a hasaláshoz.
Vágólapra másolva!

A deszkázás alatt eddig azt értettük, ha valaki gördeszkával közlekedett, néhány napja azonban a szó új jelentést hordoz. Magyar fordításban így nevezik ugyanis a plankinget, vagyis azt az internetes jelenséget, amikor emberek szokatlan helyszíneken egy falécet utánozva pózolnak, s az erről készített fotókat feltöltik a webre. A mém egy sajnálatos haláleset miatt került be a világsajtóba: egy ausztrál fiatalember ugyanis azt követően halt szörnyet, hogy deszkázás közben kizuhant egy hetedik emeleti erkélyről.

Acton Beale, a múlt héten elhunyt ausztrál fiatalember emlékének több oldalt szenteltek a Facebookon, az ismerősei által létrehozott csoportot azonban ellepték az internetes trollok, akik fittyet hányva a család gyászára ordenáré bejegyzésekkel és fotókkal töltötték meg az üzenőfalat, amelyet emiatt az oldal szerkesztői le is zártak. Egy másik fiatal kómába esett, miután egy mozgó autó tetejéről esett le plankingolás közben, ezt az esetet is felkapta a média, minek nyomán felerősödtek a plankingot a felelőtlen őrültködéssel azonosító hangok is. Pedig a planking nem attól menő, ha veszélyes, és aki mégis veszélyt akar, az megtalálhatja az illegális vagy szokatlan, ám fizikai fenyegetést nem jelentő helyszínválasztásban is.

Ki is rúghatnak miatta

Ausztrál lapértesülések szerint a munkáltatók sem nézik jó szemmel, ha alkalmazottaik plankinggel szórakoznak munkaidőben: a legnagyobb ausztrál áruházlánc, a Woolworths például nyolc dolgozóját bocsátotta el, mert azok olyan fotókat publikáltak a Facebookon, amelyeken élelmiszeres pultokon és kirakatokban, valamint bevásárlókocsikon deszkáznak.

Forrás: [origo]
Hasalás a hamburgerek helyén

A helyi McDonald's is vizsgálatot indított azt követően, hogy egyik ausztrál gyorséttermében olyan fotókat készítettek, amin a dolgozók a szendvicsek átadására szolgáló pultokra feküdtek, ami a cég nyilatkozata szerint sérti a cég előírásait.

A plankolók saját Facebookja

A balesetek nyomán a jelenséget egyfajta misztikus köd lengi körül, egyre többen publikálnak magukról deszkázós fotókat, sorra hozzák létre a nemzetközi rajongói oldalakat a Facebookon, pedig valójában egy arcpirítóan egyszerű dologról van szó. Valószínűleg éppen egyszerűsége miatt terjed a netezők közt virulensen a planking, hiszen hasalni szinte mindenki képes normálisan, és elég keresnie egy olyan helyszínt, ahol ez nem megszokott, máris csatlakozhat a magukról szokatlan fotókat közlők egyre népesebb táborához.

Forrás: [origo]
Álló rendőrautón hasalni nem jelent fizikai veszélyt, de nagyon menő

A héten saját közösségi oldala is indult a deszkázóknak, az angol nyelvű Plankbook.com azonban egyelőre alig több egy online fórumnál, amelyre a felhasználók saját fotóikat is feltölthetik. A héten a Facebookon több magyar plankinges rajongói oldal indult, de még a legnépszerűbbhöz is csak hatvanan csatlakoztak e sorok írásakor, míg az ausztrál részleget 150 ezer ember követi, a "nemzetközi" Plankinget pedig 215 ezren lájkolták.

Az első magyar deszkázók

Az egyik rajongói oldalra képét feltöltő Ádám néhány napja a hírekből ismerte meg a plankinget, és "hirtelen felindulásból" készített deszkázós képeket magáról, de folyamatban lévő hétvégi utazása során is új fotókkal gyarapítja saját galériáját. Fogalmazása szerint a planking remek szórakozás, mivel művelése nem árt senkinek és a környezetet sem szennyezi - maga pedig soha sem kockáztatná életét veszélyes helyeken való pózolással.

Forrás: [origo]
Az [origo] szerkesztősége is tud hasalni - képgaléria a szerkesztőség deszkázásáról

Deszkáznád címmel magyar blog is indult a témában a héten, ennek készítői jelenleg főként saját gyártású deszkázós fotóikat publikálják, de már érkeznek az olvasóktól is felvételek. Az oldalt szerkesztő csapat bevallása szerint ismerőseik eleinte hülyének nézték őket, de a kész képeket végül mindenki viccesnek találta, eddig csak pozitív visszajelzést kaptak.

Csak edzett ember lehet profi plankingelő

Nem is kell feltétlenül életveszélyes helyszínt választani ahhoz, hogy egy plankinges fotó látványos legyen, bár a szürreális hatás elérésében sokat segít, ha a fotón szereplő nem egész testével, hanem csak a hasával egyensúlyoz valamilyen tárgyon. Az [origo]-nak nyilatkozó sportoktató szerint minél kisebb a támaszték, annál erősebb hasizomra van szükség.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a fotó rögzítése általában több másodpercet vesz igénybe, a profi plankernek pedig addig folyamatosan feszesen kell tudnia tartani a hasán kívül az összes izmát - ez pedig gyakorlást és az átlagosnál jobb fájdalomtűrési képességet igényel. Gondolni kell viszont arra is, hogy sok esetben valahova felmenni és egyensúlyozni néha egyszerűbb, mint lejönni: ha a hosszú másodpercekig befeszített hasizom elernyed, a vékony támaszték sérülést is okozhat a deszkázóban.

Brit tinik voltak az ősök

A planking újjáéledése a Wikipédia idevágó szócikke szerint David "Wolfman" Williams ausztrál rögbijátékoshoz köthető, aki még egy márciusi mérkőzésen deszkázott egyet örömében pontszerzése nyomán. A brit Guardian napilap szerint azonban ez a hóbort már tizennégy évvel ezelőtt is létezett az Egyesült Királyságban. Az akkor tizenöt éves Gary Clarkson egy néhány évvel fiatalabb barátjával, Christian Langdonnal nyilvános helyeken készített magukról hasonfekvős képeket saját szórakozásukra. Ezt a tevékenységet ők Lying Down Game-nek, vagyis lefekvős játéknak nevezték el, mely nevet le is védették.

A plankinget újjáélesztő rögbis deszkázása

A lapnak úgy nyilatkoztak, hogy maguk sem emlékeznek már arra, miből merítettek ihletet, mindenesetre élvezték, hogy az emberek őrültnek nézik őket az utcán, míg a kommentelők egy régi Radiohead-klipből eredeztetik a mémet. A lefekvős játék kiagyalói szerint annál sikeresebb a kép, minél nagyobb nyilvánosság előtt készül, és minél több ember látható rajta hason fekve.

Képeik mintegy tíz éven át nem is keltették fel senki érdeklődését, 2007-ben azonban csoportot hoztak létre a Facebookon hobbijuknak, ezt követően fotóik bejárták az egész világot, és követőkre is leltek, mostanra már közel 110 ezer tagja van az oldalnak. Saját honlapjuk éveken át nem közölt újdonságokat, a hirtelen megjelent médiafigyelemnek köszönhetően azonban most újra frissülni kezdett. Bejegyzésükben az eredeti játék kitalálói is felhívják a plankerek figyelmét arra, hogy semmiképp ne veszélyeztessék testi épségüket egy-egy fotó kedvéért.

Mitől fakad mindenki mosolyra, ha plankinget lát?

Karafiáth Balázs kommunikáció kutató szerint a planking klasszikus internetes mém, azaz másolással terjedő információs csomag, magatartásforma. A másolás iránti vonzódás emberi alaptulajdonság, ami a faj fennmaradásában játszott szerepet: ha valaki egyszer ügyesen cselezte ki a kardfogú tigrist, a többiek sikerrel hasznosították az ellesett mozdulatot. Belső késztetést elégít ki tehát a másolás - ezért is lehetnek sikeresek a mai mémek is. Az egyéni kreativitással mutált utánzás egyébként közösséget épít, hiszen a lemásolt viselkedéssel a másoló csatlakozik egy csoporthoz - ezért is virágzik a mémkultúra a társas média korában. Aki tíz éve plankingelt, legfeljebb barátaival oszthatta meg a vicces képeket, most viszont a Facebook és társai globális terepet adnak a hasonló viselkedésformáknak.