26 terabites adatátvitel speciális lézerrel

Vágólapra másolva!
A karlsruhei Műszaki Egyetem kutatói másodpercenkénti 26 terabites adatátviteli sebességet értek el egy speciális lézer segítségével optikai kábelen. Ilyen ráta mellett az amerikai Kongresszusi Könyvtár teljes gyűjteményének továbbítása csupán tíz másodpercet venne igénybe.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint a német kutatók a bemenő jeleket gyors Fourier-transzformáció néven ismert algoritmus segítségével több mint háromszáz különböző színárnyalatra bontották szét a lézersugarat. Ezek mindegyike egy-egy információtovábbításra alkalmas szálként funkcionált. A 26 terabites másodpercenkénti sebesség azt jelenti, hogy másodpercenként 3300 gigabájt adat továbbítódik az optikai kábelen. Ez egy perc alatt már közel húszezer gigabájtot jelent.

Wolfgang Freude, a karlsruhei Műszai Egyetem kutatója szerint az adatátviteli sebesség növelését az optikai kábelhez csatolt lézerek számának növelésével is mge lehet oldani. Más kutatók kísérletek során már másodpercenként 100 terabites (~ 13 ezer gigabájtos) sebességet is el tudtak érni. Azonban Freude szerint a lézerek számának növelése rendkívül drága dolog, és a megnövekedett fogyasztás miatt ilyen rendszereket is csak nagyon drágán lehetne működtetni.

Ezért dolgozták ki saját megoldásukat, amely csak egy lézert használ, bár a fogadó oldalon speciális eszközökre van szükség, amelyek képesek szétbontani a szálon továbbított több mint háromszáz színt, amelyek az adatok továbbítását végzik.