Ötven kilométerenként kell tankolni repülő hátizsákot

Vágólapra másolva!
Csak százzal megy, pusztán ötven kilométer megtételére elég a tankja, ráadásul közel ötvenezer dollárba fog kerülni, ha kapható lesz, mégis a jetpack a legkívánatosabb közlekedési eszköz. Egy új-zélandi mérnök megalkotta a hátra szerelhető helikopter működő prototípusát.
Vágólapra másolva!


1,7 kilométeres magasságba képes felemelkedni Glenn Martin, új-zélandi mérnök hátra szerelhető repülőszerkezete. A teszt során a jetpacket távirányítással vezérelték, utasa csupán egy tesztbábu volt. Az ezerhétszáz méteres magasság elérése után az eszköz lassan visszaereszkedett ezer méterre, majd tesztnek vetették alá a készülék életmentő rendszerét is, így a repülő ejtőernyővel ért földet.

A jetpackkel ötven kilométert lehet megtenni egy tankolással, és körülbelül száz kilométer per óra sebességgel tud haladni. A hátihelikopternek kétliteres V4-es motorja hagyományos benzint eszik, bármelyik kútnál meg lehet tankolni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qf9Y6q9lV5hICG8O

Az eszköz előnye, hogy olyan helyeket is meg lehet vele közelíteni, ahová még helikopterrel sem lehet leszállni. Ráadásul jóval kevesebb helyet igényel, mint a jelenleg létező légijárművek. Feltalálója szerint mentési munkálatok során fogják különösen jó hasznát venni a jetpacknek.

Martin harminc éve dolgozik repülőeszközén. Kezdetben csupán garázsprojekt volt a fejlesztés, ám mióta kockázati tőkebefektetők fantáziát láttak az ötletében, arra törekszik, hogy tömeggyártásba kerüljön a repülő. A jelenlegi becslések szerint 49 ezer dollárba kerülhet majd a jetpackek darabja.