Notebook helyett jön az ultrabook

ultrabook
Vágólapra másolva!
A hordozható számítógépek új típusát, a szupervékony és könnyű, de nagy teljesítményű ultrabookot mutatta be az Intel kedden a tajvani Computex technológiai vásáron.
Vágólapra másolva!

A PC World amerikai technológiai magazin beszámolója szerint ultrabook gyűjtőnéven a gyártók extra vékony, nagyon könnyű, és tetszetős dizájnnal rendelkező noteszgépeket fognak árusítani. Az Intel arra számít, hogy jövőre ezek a modellek teszik majd ki az eladások negyven százalékát.

Bekapcsolás után rögtön használható

Az egyik első ilyen gép az Asus UX21-es noteszgépe lesz, amely összecsukva sem vastagabb 17 milliméternél, tömege egy kilogramm körüli, és nagyteljesítményű Intel Core i7 processzorral szerelik fel. A cég korábban az ultravékony gépekhez kisfogyasztású, de nem is túl nagy teljesítményű lapkákat kínált, ezek azonban nem bizonyultak túl sikeresnek. A masina már nem merevlemezzel, hanem gyors írási és olvasási sebességű SSD-meghajtóval érkezik a boltokba, és egy speciális szoftvernek köszönhetően egy-két másodperc alatt feléled alvó vagy hibernált üzemmódból. Ezt a modellt már az új USB 3.0-s csatlakozóval szerelik fel, hogy például külső merevlemezre is nagy sebességgel tudjon tulajdonosa fájlokat másolni.

Forrás: [origo]

Kétszázezer forintnál olcsóbb lesz

A PC World előzetes kalkulációi szerint egy tipikus ultrabook ezer dollárnál, vagyis száznyolcvan-kétszázezer forintnak megfelelő összegnél olcsóbb lesz - legalábbis a tengerentúlon. A Wall Street Journal amerikai üzleti lap beszámolója szerint az ultrabookok jelentős részét érintőképernyővel szerelik majd fel, így a tábla-számítógépekhez hasonló módon is használhatóak lesznek.

Forrás: [origo]

Bár az első modellei már idén ősszel a boltokba kerülnek, a jövő év első felében az ultrabookok következő generációja is megérkezik majd, amely fejlettebb lapkákat használ majd. Komoly áttörést azonban a 2013-ban piacra kerülő új, egyelőre Haswell kódnéven ismert Intel Core processzor megjelenése hoz majd. Ez a chip ugyanis feleannyit fogyaszt majd, mint a jelenlegi lapkák, és a hosszabb üzemidő mellett még vékonyabb kivitelű modellek gyártását teszi lehetővé.