High-tech szolgáltatásokkal kísérletezik a Telekom Szolnokon

Vágólapra másolva!
Újabb high-tech szolgáltatások tesztelését kezdte meg a Magyar Telekom Szolnokon: a cég intelligens fogyasztásmérőt, a bejövő és kimenő autóforgalmat automatikusan rögzítő kamerarendszert és a bérletet, kuponkártyát is kiváltó intelligens chipkártya alkalmazási lehetőségeit vizsgálja.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom két évvel ezelőtt kezdte meg az intelligens város koncepcióját célzó technológiák tesztelését Szolnokon, ahol a héten új szolgáltatások próbaüzemét kezdték meg. Ezek egyike a T-City-CityPass városkártya, egy olyan chipkártyás megoldás, amely a Jászkun Volán buszjáratain hagyományos bérlet helyett használható, de akár pontgyűjtő vagy kedvezménykártyaként is funkcionálhat vásárláskor. A vállalat később a bankkártyánál jóval egyszerűbben használható mobiltelefonos fizetési megoldást, az NFC (Near Field Communication, közeli mezők kommunikációja) technológiát is tesztelni fogja Szolnokon.

A településen még júniusban elkezdődik a Városőrző szolgáltatás tesztelése, amelynek keretében Szolnok Szandaszőlős városrészének több pontján az utak forgalmát monitorozó kamerákat helyeznek ki. Ezek a nap 24 órájában emberi beavatkozás nélkül rögzítik a városba behajtó és az azt elhagyó autók rendszámait azonosítani, és a járműveket lefotózni. A rögzített adatokat azonban a hazai jogszabályok értelmében csak bűncselekmény esetén, nyomozáshoz használhatják fel a hatóságok.

Egy másik szolgáltatás, az Energiamenedzsment segítségével az épületek áram-, gáz-, víz- és fűtésszámláját lehet csökkenteni beépített monitorozóeszközökkel. A rendszer folyamatosan méri a hőmérsékletet, a páratartalmat és más hasonló tényezőket, így az üzemeltetők az aktuális időjárásnak megfelelően szabályozhatják a fogyasztást, illetve előrejelzést kaphatnak a következő hónapok várható költségeire is. Pataki Róbert, a Magyar Telekom stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a cég már hét különböző technológiát tesztelt Szolnokon, azóta ebből három már az egész országban elérhetővé vált a vállalat szolgáltatásainak részeként.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.