Csökkenti a fájdalmakat a videojáték

Vágólapra másolva!
A virtuális valóságban játszott videojátékok hatékonyan segíthetik a betegek fájdalmainak csökkentését - derül ki egy friss amerikai tanulmányból, amely szerint ez a módszer azoknál az idősebb betegeknél is működik, akik nem szoktak hozzá az ilyen eszközökhöz.
Vágólapra másolva!

A Washingtoni Egyetem kutatója, Hunter Hoffman dolgozta ki azt a virtuális valóságon alapuló terápiát, amelynek során a betegeket egy digitálisan előállított északi sarki világba kalauzolják, ahol hóembereket és jégkunyhót kell építeniük. A speciális, szemüvegként viselhető személyi kijelzők és a külső zajokat kirekesztő fülhallgatók olyan érzetet keltenek, mintha valóban a fagyos tájon tartózkodna a játékos.

A hideget ábrázoló virtuális tér a súlyosan megégett gyerekek fájdalomérzetét csökkenti, alkalmazásával a fájdalomcsillapítók adagolását a felére lehet csökkenteni - derült ki a rendszer teszteléséről készült 2007-ben publikált tanulmányból. A fájdalom enyhítésével foglalkozó amerikai szakorvosok (American Pain Society) idei találkozóján a virtuális valóság élményének fájdalomra gyakorolt hatását mutatták be a kutatók. A legfrissebb tanulmányban huszonöt hatvan év feletti beteg vett részt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a fájdalom érzése miként változik a virtuális világba merülés mértékével.

A résztvevőket két csoportra osztották. Az első csoportot fejen viselhető, a külvilágot kizáró kijelzővel látták el, és a virtuális világ hangjait is térhatással hallhatták, a másik csoport pedig ugyanezt a szoftvert használta, de olyan monitoron, amely nem zárta ki teljesen a külvilágot és a látványhoz kapcsolódó hangokat sem közvetítette. A két csoportot ezután a virtuális valóságot segítő eszközökkel, és ezek nélkül is fájdalomnak tették ki. Az eredményekből kiviláglott, hogy mindkét csoport esetében a virtuális valóság "valódisága" lényegesen csökkentette a betegek fájdalomérzetét.