300 millió euróra perli a Google-t egy francia cég

Vágólapra másolva!
A jogi tartalmakra specializálódott Ejustic.fr francia keresőoldal közel 300 millió euróra perli a Google-t, mert a keresőóriás szerinte piaci előnyével visszaélve gátolta, hogy a potenciális bevételeket hozó ügyfelek és hirdetők az oldalára találjanak.
Vágólapra másolva!

A francia jogi tartalmakra specializálódott keresőprogamot üzemeltető 1PlusV vállalat 295 millió euróra pereli a Google-t, mert keresete szerint a keresőóriás piaci előnyét felhasználva gátolta a cég alternatív szolgáltatásainak fejlesztését. A francia cég egyike annak a négy vállalatnak - köztük a Microsoftnak - amelyek azzal vádolják a Google-t, hogy visszaél piaci erőfölényével. A társaságok vádjai szerint a Google saját keresőjének találati oldalain saját szolgáltatásait részesíti előnyben, a rivális cégek oldalait pedig kedvezőtlenebb helyen jeleníti meg.. Az állítások hatására az Európai Bizottság is vizsgálatokat indított - írja a Reuters hírügynökség.

Az Ejustic.fr jogi honlapot üzemeltető cég szerint a Google megakadályozta, hogy kifejlessze a jogi szakterületre specializálódott keresőprogramot, ezáltal pedig jelentősen csökkent az üzletekből és reklámokból származó bevétele. "2007 és 2010 között a cég legkevesebb harminc szakmai tartalmakban való keresést biztosító szolgáltatása került feketelistára, ezek közül jónéhány komoly üzleti potenciált hordozott magában" - állítja a cég, ami keresetét hétfőn már át is nyújtotta a Google-nak. A Google Adsense ingyenes szolgáltatása lehetővé teszi, hogy az online megjelenítők bevételre tegyenek szert oly módon, hogy releváns hirdetéseket jelenítenek meg különféle online tartalmakon. Ha a rivális keresőprogramok szeretnének hozzáférést a fontos ügyfelekhez, és a belőlük származó bevételekhez, akkor el kell fogadniuk a Google technológiáját.