Közpénzpazarlás nélkül készült el a BKV új útvonaltervezője

Vágólapra másolva!
Nem került közpénzbe a Google Térképbe beépített BKV-s útvonatervező. A turistabarát felülettel rendelkező tömegközlekedési kalauz egy magyar Google-programozó hobbijaként indult, ám mostani formáját a keresőóriás és Budapesti Közlekedési Központ együttműködése nyomán nyerte el.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is bemutatta a Google és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Google Térképbe épített tömegközlekedési útvonaltervezőjét. A busszal és a villamossal való közlekedést megkönnyítő funkcióról szerdai indulása során már hírt adtunk, azt viszont csak a hivatalos bejelentésen tudtuk meg, hogy a rendszer közpénz felhasználása nélkül, a Google munkájával és a BKV fejlesztési keretének lehívásával valósult meg.

Heal Edina, a Google hazai képviseletének feje szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a budapestiek kiszálljanak az autóból, és a sokkal környezetbarátabb közösségi közlekedésre szokjanak át. Vitézy Dávid, a BKK vezetője szerint az új rendszer előnye, hogy már több mint négyszáz városban bizonyított. A Budapestre látogató turisták ismerős felületen, megszokott módszerekkel tervezhetik meg a városon belül az útvonalaikat. A rendszer nem csak PC-n működik, a mobiltelefonokra telepíthető Google Maps kliensbe is bekerült a tervezőfunkció, így a városban kószálás közben is lehet busz-, villamos- és metrójáratokat keresni.

Hobbinak indult, szolgáltatás lett

A fejlesztés a Google-nál dolgozó Koblinger Egmont húszszázalékos projektjeként indult el. A keresőcégnél minden fejlesztő választhat egy hobbiként szolgáló feladatot, amellyel a munkaidejének húsz százalékát tölti. Ezek egy részéből szolgáltatás lesz - a Térkép útvonaltervezője így indult - más része megmarad hobbinak. A cég zürichi fejlesztőközpontjában dolgozó Koblinger a budapesti közlekedési információk rendbetételét választotta. Először csak a tévesen felvitt adatokat, például az egy járattá összemosott 73-as trolit és buszt választotta ketté, később azonban a VEKE-t és a BKK-t segítve részt vett a most elindított útvonaltervező elkészítésében is.

Forrás: [origo]
A villamos ikonnal kapcsolható be a közösségi közlekedési nézet

Koblinger és Vitézy egyetértett abban, hogy a legnagyobb kihívást a kezdeti BKV-adatbázis hibái jelentették. Egyik pontatlanság sem volt nagy, ám ezer apró hiba javítása várt a csoportra. Nem volt egyértelmű az sem, hogy a Google menetrendformátumában nem kezelt kivételeket - ilyen például ha egy busz az egyik nap éjfél körül indul, és emiatt másnap érkezik meg a megállóba - hogyan oldják meg.

Nem valós idejű, de naponta frissül a menetrend

A Google a BKV napi frissítésű menetrendjéhez fér hozzá, ezért az előre tudható elterelésekkel, lezárásokkal számolni fog az útvonaltervező. Aki most megpróbál Kőbánya-Kispestről a belváros felé útvonalat találni, azt nem is próbálja metróra ültetni a rendszer, mert augusztus 24-ig csak a Határ úttól jár a metró.

Forrás: [origo]
Távolról csak a metrókat és a HÉV-eket mutatja a térkép

A Google-hoz befutó egyéb adatokkal azonban nem dolgozik a rendszer, így például a Térkép egy másik rétegében elérhető dugófigyelő információit nem használja fel tervezéshez. Azaz egy nagy baleset, egy előre nem látható lezárás esetében ugyanúgy a dugóban álló buszon fognak várakozni az útvonaltervezőt használók, mintha nem rakták volna össze előre az útitervet. A mobilos Google Térképnek köszönhetően azonban a kis képernyőn is megnézhetik, hogy ha a várakozás helyett leszállnak, milyen alternatív útvonalak állnak rendelkezésükre.

Sok munkát igényelt, de pénzbe nem került

Nem költöttek közpénzt a Google Térképbe beépülő útvonaltervező létrehozására - jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezetője. A fejlesztések nagy részét a Google végezte el. Az adatbázis kitisztítását, a benne található több ezer hiba kijavítását a BKV szerződött informatikai partnere végezte el az éves fejlesztési keret terhére. Vitézy az [origo] kérdésére elmondta, hogy a szerződésben kötött számú, kötelezően lehívandó fejlesztési nap van, amelyet idén az adatbázis kitisztítására használtak fel. A menetrendi adatokat nemcsak a Google útvonaltervezőjéhez használják fel, hanem a BKV térinformatikai rendszerében is szerephez jut majd.

Forrás: [origo]
Ráközelítve az egyes járatok megállói is láthatóvá válnak

A BKV korábbi fejlesztésű útvonaltervezője sem tűnik el, a valamivel nehezebben használható szoftver továbbra is elérhető marad a cég honlapján. A cég egyelőre nem tervezi továbbfejleszteni, legközelebb akkor modernizálják, ha elkészül a BKV valós idejű járműkövető rendszere. A FUTÁR-projekt keretében készülő műholdas követő adatai arra is alkalmasak lesznek, hogy az útvonaltervezők megmondják, mikor érkezik a következő busz a megállóba.

Várják a fejlesztőket

A Budapesti Közlekedési Központ által helyreállított és szabványos formátumúra alakított adatbázist nem csak a Google kapta meg. A BKK fejlesztőknek szóló oldaláról mától le lehet tölteni a teljes BKV-menetrendet. A bejelentés alkalmával Vitézy Dávid elmondta, hogy kíváncsiak a független fejlesztők jó ötleteire, ezért tették elérhetővé az adatbázist.

A Google Android operációs rendszerét futtató okostelefonokra és az Apple iPhone-jára jelenleg is több olyan alkalmazás érhető el, amely a BKV-ra és különböző forrásokból származó menetrendverziókra épül. A BPmenetrend a főváros összes tömegközlekedési járatának menetrendjét tartalmazza, hasonló funkciót kínál a SmartCity útvonaltervező is. A mobilböngészőre tervezett Négyeshatos nevű szolgáltatás pedig annak a kitalálásában segít, hogy a Foursquare helymegosztó szolgáltatást használó barátainkhoz milyen úton lehet a leggyorsabban odaérni. Ezek a szoftverek mind profitálhatnak abból, hogy az új, többszörösen ellenőrzött menetrend szabadon letölthetővé vált.

A fejlesztés ugyan kész van, tegnaptól bárki használhatja a Térképbe épített útvonaltervezőt, ám van még hová továbbfejleszteni a rendszert. Az egységes Budapest bérlettel használható MÁV-START- és Volán-járatok például még hiányoznak az adatbázisból - mondta Vitézy Dávid. A Google nyitott a projekt folytatására, így elképzelhető, hogy a távoli jövőben a vidéki városok közlekedési vállalatainak menetrendje, valamint a Volán-járatok is lekérdezhetőek lesznek a Google Térképből.