Az adatvédelmi biztos a személyes adatok védelmét garantáló feltételek mellett engedélyezi a Google számára azt, hogy a webes térképén elérhető Street View szolgáltatás alapját képező panorámaképeket rögzítse Magyarországon. A keresőcég kamerás autói nem leshetnek be a kerítések és ablakok mögé, csak egy járókelő szemszögéből örökíthetik meg a hazai utcákat.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint garanciális jelentőségű, hogy a személyes adatoknak minősülő információkat tartalmazó felvételek a Street View panorámafelvételek egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra, az eredeti adatokon szereplő képmásokat, rendszámokat mielőbb el kell homályosítani. A nyers adatokat a lehető legkorábban meg kell semmisíteni, a lakosságot pedig előzetesen, legalább egy héttel a panorámaképeket rögzítő autók indulása előtt tájékoztatni kell az adatrögzítésről. Jóri szerint a Street View hazai beindításának további feltétele, hogy az ingatlantulajdonosok kérésére el kell homályosítani a felvételen az érintett épületeket, kerteket.

Nem leshetnek be a kerítés mögé

A keresőcég autóin a panorámafelvételeket rögzítő kamerákat úgy kell elhelyezni, hogy a virtuális látótér a magánterületekre ne biztosítson  szélesebb körű betekintést, mint amit egy gyalogos járókelő láthat az utcán, tehát nem lehet például magasra helyezett kamerával befotózni a kerítések mögé.

Jóri András 2009 májusában indított vizsgálatot a Google Street View szolgáltatásához kapcsolódó adatkezeléssel kapcsolatban, annak tisztázására, hogy mi a felvételkészítés jogalapja, és az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való és tiltakozási jogukat. Ezt követően az amerikai cég felfüggesztette a fényképezést Magyarországon, és együttműködést kezdeményezett az adatvédelmi biztos irodájával. Időközben egy rivális román társaság, a Norc már évek óta üzemeltet hasonló szolgáltatást.

Amerikai székhelye miatt kellett egyeztetni a Google-lal

Az adatvédelmi biztos az [origo]-nak korábban ezt azzal indokolta, hogy a román társaságra az Európai Unió adatvédelmi előírásai kötelezőek, míg a Google amerikai cég, a felvételek feldolgozását is a kontinensen kívül végzi, ezért kellett egyeztetni a szolgáltatás üzemeltetésének feltételeiről. Az egyeztetéseket hátráltatta, hogy időközben a Google-ról kiderült, hogy kamerás autói a fotókon kívül wifihálózatok adatait is rögzítették a vállalat szerint tévedésből, ami miatt a keresőcég ellen számos országban vizsgálat indult. A legtöbb esetben a Google a begyűjtött adatok megsemmisítésével orvosolta a problémát.