Nem tudnak megbirkózni a franciák a rengeteg illegális letöltővel

Vágólapra másolva!
Franciaországban tavaly óta egy Hadopi nevű szervezet foglalkozik az internetről illegálisan letöltő felhasználók monitorozásával: a 65 milliós országban eddig több mint 18 millió jogsértő letöltést regisztráltak, ilyen nagy számú panaszt pedig egyelőre nem is képesek kezelni.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica online technológiai hírportál beszámolója szerint a Hadopi szervezetnél az előzetes tanulmányok alapján nem számítottak a közel két magyarországnyi jogsértő felhasználókra. Az országban tavaly ősz óta van érvényben a legtöbbször "három csapás" néven hivatkozott törvény, amelynek értelmében az illegális letöltésen ért felhasználókat két alkalommal csak felszólítják a tevékenység felfüggesztésére, a harmadik alkalommal azonban szerződést bont vele az internetszolgáltató, és büntetést is kell fizetnie.

Egyelőre tíz felhasználót fenyeget a netről való lekapcsolás

A Hadopihoz az őszi indulás óta 18 millió panasz érkezett be, eddig azonban csak mintegy 470 ezer felhasználónak küldték ki az első figyelmeztető e-maileket. A második figyelmeztetés eddig csupán húszezer francia netezőnek landolt a postafiókjában, a világhálóról való lekapcsolás és a pénzbüntetés azonban eddig csupán mintegy tíz előfizetőt fenyeget.

Az érvényben lévő jogszabály értelmében internetkapcsolataikat legfeljebb egy hónapra lehet felfüggeszteni, azonban a bíróság akár 1500 eurós, vagyis négyszázezer forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére is kötelezheti őket.

Több kalózhoz nagyobb rendszer kell

A Hadopi szóvivője az Ars Technicának elmondta, csak részben technikai okai vannak annak, hogy az illegálisan letöltő felhasználóknak csak töredékét figyelmeztették eddig. Az a számítógépes rendszer, amellyel az üzenetek kiküldését végzik, egyelőre csak prototípus, amely korlátozott kapacitással bír, egy robusztusabb, a felhasználók milliós nagyságrendjéhez igazodó infrastruktúra fejlesztése csak nemrég kezdődött meg, és várhatóan az év végére fejeződik be.

Emellett a Hadopi időt is akar adni a francia felhasználóknak arra, hogy megszokják az új rendszert, amelyben retorzióval büntetik a letöltést, amelyet eddig semmivel nem szankcionáltak. "Nem akarjuk feleslegesen meghurcolni az embereket" - nyilatkozta a szóvivő, aki szerint sok esetben ugyanarra a felhasználóra több panasz is érkezik a lemezkiadókat és filmstúdiókat képviselő jogvédő szervezetektől. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 18 millió panasz mögött nem ugyanennyi internetező áll, hanem valószínűleg csak a töredéke - bár erről egyelőre nem hozott nyilvánosságra adatokat a szervezet.

A szervezet által kiküldött első figyelmeztetésekre a felhasználók hét százaléka reagált, a második levélre azonban már a címzettek 15 százaléka. A Hadopi eddigi tapasztalatai szerint sokan azzal sincsenek tisztában, hogy fájlcserélő szolgáltatást használnak, mivel előfordul, hogy a fájlmegosztó kliens úgy van beállítva, hogy automatikusan elinduljon a PC bekapcsolásakor.