Hackervezért tartóztatott le a brit rendőrség

Vágólapra másolva!
A Shetland-szigeteken tartóztatta le a brit rendőrség a LulzSec aktivistacsoport szóvivőjét, a Topiary névre hallgató hackert. A rendőrség szerint komoly bizonyítékaik vannak, ám egyes források szerint a hackerek az orránál fogva vezették a rendőröket.
Vágólapra másolva!

A 18 éves fiatalembert a brit hackertörvény megsértése miatt tartóztatták le. A hatóságok gyanúja szerint a fiatalember több nemzetközi cég és hírszerző ügynökség számítógépes rendszerei ellen indított túlterheléses támadásban vett részt. Ha a rendőrségnek valóban Topiaryt sikerült letartóztatnia, úgy a LulzSec szóvivője került a kezükbe, aki valószínűleg a hackercsoport összes akciójáról tud. A brit rendőrség egyelőre nem árulta el, hogy milyen bizonyítékok alapján találták meg a Shetland-szigeteki fiatalembert.

A rendőrség gyanúját támasztja alá, hogy a hackercsoport szóvivőjének Twitter-csatornája elnémult a letartóztatás után. Az @atopiary felhasználó bejegyzéseit törölték, csak egy mondatnyi szöveg maradt: "Nem tartóztathatnak le egy ötletet." A razzia óta elnémult a LulzSec Twitter-csatornája is.

Van egy másik Topiary is

Tévedésnek tartja a Shetland-szigeteki razziát Jason Mick, a Daily Tech lap újságírója. Mick arra hívta fel a figyelmet, hogy a LulzSecurityExposed blog a múlt hónapban nyilvánosságra hozta Topiary személyes adatait. A blog szerint a hackercsoport szóvivője egy Uppsalában lakó svéd fiatalember. A bejegyzés nem csupán a hacktivista különböző beceneveit sorolja fel, hanem számos YouTube videót is hoz, amelyekben ugyanaz a svédül beszélő férfi nyilatkozik a sajtónak az Anonymous ügyeiről.

Mick másik forrása a The Jester néven ismert, a LulzSec ellen küzdő hacktivista által publikált naplófájl, amelyben Topiary bevallja, hogy egy internetes trolltól orozta el a nicknevét. Amennyiben ez igaz, úgy elképzelhető, hogy a brit rendőrség a név eredeti tulajdonosa által hagyott nyomokat követve jutott el a Shetland-szigetekre. Leghamarabb a gyanúsított Londonba érkezése és kihallgatása után derül ki, hogy rászedték-e a rendőrséget, vagy valóban a hacktivisták második emberét tartóztatták le.