Mobilokat is lehallgat a robotrepülő

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonok és wifihálózatok forgalmát is képes lehallgatni az a miniatűr robotrepülő, amelyet két amerikai szakember fejlesztett ki. Az automatikus jelszótörővel felszerelt, távirányítással működő, egy ragadozómadárral azonos méretű légi járművet a Black Hat hackerkonferencián is bemutatják a hét második felében.
Vágólapra másolva!

A WASP, vagyis darázs elnevezésű (Wireless Aerial Surveillace Platform, vezeteék nélküli légi megfigyelési platform) robotrepülőt az amerikai légierő korábbi munkatársa és egy korábbi modellbolt-tulajdonos fejlesztette ki házilag - számolt be a Forbes üzleti lap online kiadása. Mike Tassey és Richard Perkins távirányítós repülőgépe mindössze mintegy hat kilogrammot nyom a mérlegen, hosszúsága és szárnytávolsága pedig száznyolcvan centiméter. A robotrepülő alapját a légierő egyik régi, leselejtezett drónja képezte, amelynek robbanómotorját készítői elektromosra cserélték át. A gépre HD-felbontású videokamerát és egy cigarettásdoboz nagyságú, Linuxot futtató miniszámítógéppel is felszerelték, amelyen különböző hálózati forgalmat elemző és jelszótörő programok futnak. A megfelelő vétel érdekében a WASP-ot tizenegy antennával is felszerelték: bár eredetileg wifihálózatok feltörésére tervezték, a drón tudása szoftveres fejlesztések révén mobilhálózatok lehallgatásának lehetőségével is bővült, bár ezeket csak az amerikai AT&T és T-Mobile hálózatán tudja végrehajtani.

Forrás: [origo]
A WASP robotrepülőgép és készítői

A repülő a tavaly a Defcon hackerkonferencián bemutatott megoldással képes magát bázisállomásnak álcázni, így a közelben lévő emberek telefonja kapcsolódik hozzá, a rajta keresztül lebonyolított hívásokat és sms-eket pedig saját memóriájába tudja lementeni. Mivel a repülőt egy mobilinternetes modemmel is felszerelték, a hívók valószínűleg észre sem veszik, hogy nem egy rendes bázisállomáson keresztül zajlik kommunikációjuk, hanem valaki lehallgatja azt. A készítők ugyanakkor elmondták, hogy a megoldást szándékosan nem tesztelték valós környezetben, és a Black Hat konferencián sem szándékoznak hívásokat lehallgatni, hiszen ez a tevékenység törvénysértő lenne - fejlesztésük csupán demonstrációs célokat szolgál.


A drón próbaútja

A páros azért készítette el a high-tech robotrepülőt, mert korábban mindenki azt mondta, hogy egy ilyen egységet lehetetlen kifejleszteni, saját drónjukkal pedig azt bizonyították be, hogy akár a kiskereskedelemben is beszerezhető eszközökből is megalkotható egy nagyon komoly kémberendezés. Elmondásuk szerint bár a WASP esetében távirányítással, manuális módon kell elvégezni a fel és leszállást, a robotrepülőt be lehet programozni arra, hogy egy adott terület felett kőrözzön, és nagy területet képes lefedni. Tassey a Forbesnak úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen távirányítós repülővel akár az 51-es körzethez hasonló, szigorúan őrzött terület közelében is lehetne kémkedni, mivel az ottani radarokat úgy programozzák, hogy ne riasszanak a közelben repkedő madarakra, márpedig a WASP pontosan ugyanakkora mint egy ragadozómadár.