Hungarocellből épült minden kukkoló álma

drón parrot ardrone
Vágólapra másolva!
Az iPaddel vagy iPhone-nal távirányítható Parrot AR.Drone helikopter a világ legjobb játéka. Lehet vele kukkolni, a macskát cukkolni, de akár nagy légi csatákat is vívhatunk. Kár, hogy közel százezer forintba kerül, és 15 perc repülés után lemerül.
Vágólapra másolva!

Magyarországon még egy darabig nem jelenik meg tömegesen a karácsonyfák alatt, a szülinapi ajándékok között a távirányíthatós robothelikopter, a közel százezer forintos AR.drone. Pedig a játék a maga nemében tökéletes.

Pazarlásnak tűnhet négy propellert szerelni egy repülő eszközre. Lebegni már akár egy forgószárnnyal is lehet, erre példa a helikopter, mért kellene több? Azért jobb mégis négy légcsavar, mert így nagyon könnyű egyensúlyban tartani és irányítani a szerkezetet. Ha előre kell menni, akkor a hátsó két propeller pörög gyorsabban, ha hátra, akkor az első kettő, és a kanyarodás is hasonlóan egyszerű manőverekkel oldható meg.

Amatőrök tették sikeressé

A kvadrokopterből egy kísérletező kedvű autóipari cég, a Parrot csinálta meg a világ legjobb és egyben legbutább felnőttjátékát. Az AR.Drone nevű négyrotoros, orrában webkamerát is hordozó eszköz irányításához nem kell külön távvezérlő, mint a makettekhez. Az irányítóprogramot iPad-re vagy iPhone-ra lehet letölteni, a telefon vagy tablet bedöntésével vezérelhető a kopter, miközben a kijelzőn látjuk az orrkamera által közvetített képet. A két egység között a kapcsolatot a helikopter által szolgáltatott wifikapcsolat biztosítja.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A lökdösést is tűri a négypropelleres játék

A korábban főleg autóipari kiegészítőket, kihangosítókat, drót nélküli hangfalakat gyártó Parrot mindent kispórolt a drónból, ami nem feltétlenül szükséges. A gép kamerája 640*480 pixelt képes rögzíteni gyalázatos minőségben. A gép teste hungarocellből van, alkatrészei műanyagok, akkumulátora olcsó lítium-polimer. Viszont nyaktörő sebességgel reptethetjük a szobában vagy a szabadban.

Repül, mint a nyíl, és zuhan, mint a kő

A drónt vezérlő szoftver elsősorban arra figyel, hogy a gép stabilan álljon a levegőben. Ha meglökjük az egy helyben függeszkedő repülőt, akkor villámgyorsan egyenesbe hozza magát. A gép arra is vigyáz, nehogy rárepüljön valami tereptárgyra. Két, a gép hasán elhelyezett ultrahangos egységgel - pont olyannal, mint amik az autók tolatóradarjában vannak - és egy kis felbontású haskamera képének elemzése alapján próbálja kitalálni a gép, milyen magasan van.

A gyártó nem sokat vacakolt a szoftver megírásával. A gyári programmal az eszköz nem tud látványos trükköket, csak az előre, hátra, jobbra, balra, fordulj, emelkedj és ereszkedj parancsokkal van tisztában. A külső fejlesztők számára elérhetővé tett programozási segédlet azonban lehetővé teszi azt is, hogy látványos manőverekre vagy furcsa játékokra programozzák be a drónt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kis felbontású kamerán keresztül nézi a világot a drón

A kezdőknek készített irányítószoftver csak háromméteres magasságig engedi felszállni a koptert. Ha ezt a korlátozást kikapcsoljuk, akkor addig emelkedik a gép, míg el nem veszti a wifikapcsolatot. A kapcsolat megszakadására két választ is ismer: tartja a magasságát, és várja, hogy leszedjék vagy lemerüljön, vagy kikapcsolja a motorokat, és kőként lezuhan. Az utóbbit használja akkor is, ha bármi a rotorokhoz ér.

Mi ebben a játék?

Az AR.drone fejlesztőinek legnagyobb ötlete az volt, hogy a játékokban a drón csak repülő kameraként működik. A pályákat, repülő ellenségeket, célkereszteket az iPhone-on futó program rajzolja rá a kamera által küldött képre. Az eszközzel emiatt ugyanolyan alternatív valóság (AR) játékokat lehet játszani, mint a világot céltáblákkal kiegészítő Nintendo 3DS-en. A szoftver képes versenypályát rajzolni a park füvére, ufókat vagy légvédelmi tornyokat növeszteni a nappali szőnyegén. Ha a drón kameráján és az iPhone képernyőjén nézzük a világot, akkor sokkal veszélyesebbnek és játékosabbnak tűnik. Ráadásul mindenki tud új játékot kitalálni, aki képes módosítani a Parrot által kiadott irányítószoftvert. A drón vezérléséhez hozzá sem kell nyúlnia a tervezőnek, minden fontos számítás az iPhone-on történik.

Hiába a játékok, szabadon repkedni a legjobb

A Parrot csapata még egy igazán fontos képességgel ruházta fel a gépet: az orrkamerával képes felismerni színeik és mintájuk alapján a hasonló gépeket, illetve néhány kinyomtatható matricát - vagyis az ezekkel megjelölt tárgyakat - is. Az azonosítás lehetővé teszi, hogy automata célzással megtámogatott légi csatát vívjon két drón egymás ellen, bár a légi ütközet módot nem volt alkalmunk kipróbálni. A gyártó oldaláról még egy körverseny-programot és a szabad repkedést lehetővé tevő irányítószoftvert lehet letölteni.

A mintafelismerő képesség miatt az eszközt arra is meg lehet tanítani, hogy tárgyakat találjon meg. Az egyik fejlesztő a macskája nyakörvére ragasztotta a címkét, a drónt pedig arra utasította, hogy biztonságos magasságból kövesse az állatot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A propellervédő nélküli kültéri burkolatot nehezebben kapja fel a szél

Az igazi élményt azonban nem az alternatív valóság játékok jelentik, hanem a szabad repkedés. A drón nagyon gyors, remekül reagál a virtuális joystick minden mozdulatára, percek alatt képes óvodássá változtatni a pilótáját. Ki akar légiharcolni, ha lehet kukkolni is az amúgy borzasztó felbontású kamerával?! Minek versenypálya, ha a parkban pihenőket, jegyzeteik felett görnyedő egyetemistákat és szerelmespárokat is körbe lehet repkedni?! Egyik sem szép dolog, de a drón felébreszti az emberekben a gyereket, többnyire a körberepült áldozatok is mosollyal és integetéssel köszöntik a gépet.

Rakétát is szereltek rá a hackerek

Az AR.drone alig egy éve jelent meg, ezért még nem írtak hozzá nagyon sok játékot. Egy közepes méretű aktív közösség azért már munkálkodik a játék továbbfejlesztésén. A műrepülést vagy legalábbis zenére táncolást lehetővé tevő programtól kezdve az apró rakétavetők felszereléséig számos őrültségen vannak már túl a rajongók.

Pillanatok alatt kihozza az óvodást az emberből az AR.drone

A független fejlesztő által készített DroneEscape módban a szoba különböző pontjaira kirajzolt embereket kell megmenteni az ufóktól. Az ugyaninnen beszerezhető Target Hunterben pedig az ellenségnek kinevezett tárgyakat lőhetjük szét a virtuális fegyverekkel felszerelt repülőnkkel. A rendszer előnye, hogy a játékmódok az iPhone-on futnak, a pályát a drón kamerája által rögzített képre rajzolják rá, így nincs szükség semmi extrára egy-egy játékmódhoz.

Olcsó utánpótlás

Ahol AR.drone-t forgalmaznak, ott előbb utóbb megjelennek az alkatrész-kereskedők is. A Parrot nem úgy tervezte meg távirányítós helikopterét, hogy az mindent túléljen. Egy nagyobb ütközéstől darabokra törik a rotorokat védő hungarocell keret, egy szerencsétlen, féloldalas landolás pedig propellereket vagy akár motorokat is tönkretehet. Németországban, ahonnan az általunk tesztelt példány származott, az Amazonról lehet 10-20 euró értékben hozzávalókat rendelni, hazánkban pedig több kisebb forgalmazó tart alkatrészeket.

Az egyszerű anyagok és a moduláris felépítés miatt az AR.drone-t viszonylag olcsón meg lehet javítani. Még a magyar árak mellett is kijön tízezer forintból a legtöbb alkatrész. Igazán pórul csak az jár, akinek az alaplapja, ultrahangos távmérői vagy kamerája sérül meg, mert ezek az alkatrészek a legdrágábbak. Az alapgépet is több helyen forgalmazzák, 86 ezer forint körüli áron lehet beszerezni a pótakku nélküli változatot.

A stabil utánpótlással minden adott ahhoz, hogy Magyarországon is elterjedjenek a drónok. Az alig 15 perces akkuidő miatt nem kell attól félni, hogy a repkedő robotok folyamatosan zaklatják majd mások nyugalmát.