Kamu volt, hogy az Explorert használók butábbak

Vágólapra másolva!
Nem butábbak azok az internetezők, akik Internet Explorert használnak: kiderült, hogy az ennek ellenkezőjét állító, világsajtót bejárt tanulmány csak egy jól kivitelezett átverés volt.
Vágólapra másolva!

Azt a tanulmányt, amely szerint az Internet Explorer böngészőt használók intelligenciahányadosa átlagosan alacsonyabb, mint a Firefoxot vagy Chrome-ot használóké - az erről szóló hírt többek közt a BBC brit közszolgálati médium honlapja, a CNN hírtelevízió és a Forbes üzleti lap, valamint számos más sajtóorgánum is átvette.

A felmérés egy kanadai ApTiquant nevű cég honlapján látott napvilágot, de a BBC vizsgálódása nyomán kiderült, hogy a társaság valószínűleg nem is létezik, mivel az oldalon feltüntetett elérhetőségeken senkit sem lehet elérni. A BBC munkatársai azt is kiderítették, hogy a társaság csupán múlt hónapban indított honlapjának jelentős részét egy másik, létező francia cég, a Central Test oldaláról vették át, többek közt a képzelt vállalat munkatársainak fotóit is, csak a neveket módosították.

A francia kutatócég a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy tudomást szerzett honlapjának lemásolásáról, azonban semmilyen kapcsolata sincs az ApTiquant céggel, és azt sem tudja, az mivel foglalkozik. A valószínűleg nem is létező cég nevében nemrég egy olyan tanulmányt adtak ki, amely az oldalon lévő adatok szerint százezer internetezővel kitöltetett IQ-teszt eredményeit mutatja be. Ezek alapján az Internet Explorer böngészőt használók tipikusan alacsonyabb intelligenciahányadossal rendelkeztek - állt az álhírben.

A Sophos nevű biztonsági cég vezető szakértője, Graham Cluley szerint manapság nagyon egyszerűen el lehet készíteni egy valódinak ható céges honlapot, amelyet aztán a mostanihoz hasonló átverésekhez vagy kártevők terjesztéséhez lehet használni.