Az amerikai Rice University kutatói által kifejlesztett nanoakkumulátor többszázszor vékonyabb egy hajszálnál, egy mini ceruzaelemnél pedig hatvanezerszer kisebb.

Míg egy emberi hajszál szélessége nagyjából nyolcvan-százezer nanométer, az új miniatűr akkumulátor csupán 150 nanométer szélességű. A CNet amerikai infromatikai magazin szerint a fejlesztés egy akkumulátor és egy szuperkondenzátor keveréke. Ez utóbbi olyan miniatűr eszköz, amely kis méretben képes nagy mennyiségű elektromos energiát tárolni.

A rendkívül kis akkumulátor nanoszálak ezreiből áll össze, amelyek egyik vége negatív, a másik pozitív elektródaként funkcionál. A CNet szerint az ilyen nanoakkumulátorok a jövőben implantátumok, biológiai szenzorok vagy mikroszkópikus méretű vezeték nélküli hálózatokat energiaforrásaként lesznek használhatóak, ezen kívül lehetővé teszik miniatűr számítógépek integrálását a legkülönbözőbb eszközökbe.

Ugyanakkor a nanoakkumulátorból még csak egy laboratóriumi prototípus létezik, amely húsz töltést követően tönkremegy, végleges változatának elkészítése még sok évet igénybe vehet.