Négymilliárdért kiáltja ki a kormány az új mobilfrekvenciát

Vágólapra másolva!
Október végétől két fordulóban lehet majd licitálni azokért a rádiófrekvenciákért, amelyeket itthon egy negyedik mobilszolgáltató használhat majd, vagy a jelenlegi operátorok vehetnek igénybe hálózatuk lefedettségének és minőségének javítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kétfordulós, október végén és december közepén megrendezésre kerülő nemzetközi árverésen fogja értékesíteni a 900 megahertzes rádiófrekvencia-sáv használati jogosultságát. Az erről szóló felhívás csütörtökön jelent meg a Magyar Értesítőben.

A frekvenciasávban több különálló, kisebb frekvenciablokk kizárólagos, 15 évre szóló használati jogosultságára lehet majd licitálni - az első körben állami cégek nem vehetnek részt, és a három jelenlegi mobilszolgáltató sem indulhat ezen a fordulón. Az akár egy új, negyedik mobilszolgáltató beindítását is lehetővé tevő, öt megahertz szélességű frekvenciablokk kikiáltási ára négymilliárd forintról indul. Ennek a blokknak a megvásárlója az 1800 és a 2100 megahertzes frekvenciasávban lévő, széles sávú mobilinternetes szolgáltatások nyújtására is használható frekvenciablokkot is megveheti. A negyedik szolgáltatónak két éven belül kell elérnie a hivatal által előírt lefedettségi feltételeket.

Ha nem lesz negyedik mobilcég, a jelenlegiek használhatják a frekvenciákat

Ha a öt megahertzes összefüggő frekvenciablokkra nem érkezik az állam számára elfogadható ajánlat, akkor az teljes egészében feloszthatóvá válik a három jelenlegi szolgáltató között. A tender kiírását megelőzően azonban több cég is nyilatkozott arról, hogy megfelelő feltételek mellett indulna a 900-as frekvenciáért - legutóbb a Btel Business Telecom Távközlési Kft. jelentette be erre vonatkozó szándékát.

További két, kisebb szélességű - 1 és 0,8 meghertzes - blokk használatára 700 millió és 560 millió forintért indul majd a licit. A mobiltelefonos szolgáltatások üzemeltetésére használható rádiófrekvenciák árverésére a vállalatok október 20-áig jelentkezhetnek, és november 22-én fogják kihirdetni a győzteseket, december 12-én pedig lezárni az árverést - közölte az NMHH pénteken.

Jobb lesz a mobilinternet, élénkebb lesz a verseny

A hivatal főigazgatója, Aranyosné Börcs Janka szerint a most meghirdetett közel 11 megahertzes kapacitás biztosíthatja a mindenki számára elérhető nagyobb sebességű széles sávú mobilinternetet a nagyvárosokon kívül az ország egész területén, és élénkíteni fogja a piaci versenyt is. A kiírás ugyanis megteremtette annak a lehetőségét, hogy új szereplő is a piacra léphessen, amit a meghirdetett nagyon értékes frekvenciasáv is ösztönöz. Egy új szereplőnek ugyanis költséghatékonyabb ezen a sávon hálózatot építeni, mint más sávokon. Ösztönözheti még az új piacra lépőt az is, hogy négy évig 50 százalékos díjkedvezményben részesül az elnyert frekvencia használati díjában - közölte az NMHH.