Harry Pottert használják csalinak a kiberbűnözők

Vágólapra másolva!
J. K. Rowling októberben induló Harry Potter-es oldalával próbálják lépre csalni a kiberbűnözők a varázslótanonc rajongóit. A szerencsések már most is nyerhetnek belépőt a Pottermore-ra, de vigyázni kell, mert a felhasználói fiókot ígérő oldalak nagy része átverés.
Vágólapra másolva!

Senkinek nem lehetnek kétségei affelől, hogy Harry Potter világsztár. Az ifjúsági regények főhősének nevével olyan kiberhadjárat zajlik, amilyen csak a legismertebb celebeknek jár ki. A számítógépes bűnözők olyan támadóoldalakat gyártanak, amelyek előkelő helyen szerepelnek a keresőkben a Harry Potter történetekhez kapcsolódó keresőszavakra. Az oldalakra érkező látogatók számítógépét különböző böngészőhibákat kihasználva próbálják megfertőzni.

Chris Boyd veterán kiberbiztonsági szakértő szerint a támadási hullám az októberben induló Pottermore oldalra koncentrál. A varázslók világát bemutató oldalra októbertől lehet regisztrálni, de a szerencsés kevesek az oldal üzemeltetői által meghirdetett varázspenna versenyben nyerhetnek béta-hozzáférést.

Az internetes csalók is kínálnak hozzáférést az oldalhoz. Az egyik csoport a rajongók személyes adatait kéri el az állítólagos regisztációhoz. Az arcátlanabbak viszont hamis Pottermore belépési neveket árusítanak az eBay-en. Boyd szerint egy regisztrációért száz dollárt is elkérnek. A belépési adatok adásvételére a Pottermore üzemeltetői is felfigyeltek. A szerkesztők figyelmeztették a több regisztrációs lehetőséghez jutó rajongókat, hogy a jelszavak árusítását tiltják a felhasználási feltételek, és ezeket a fiókokat akár ki is tilthatják.