Karambolozott a Google robotautója

Vágólapra másolva!
Balesetet szenvedett a Google egyik önmagát vezetni képes, kísérleti Toyota Priusa: a keresőcég szerint a karambol során a járművet emberi sofőr vezette, aki hibázott.
Vágólapra másolva!

A Jalopnik című autós blog egy olvasójának levele és fotói nyomán adta hírül, hogy a keresőcég egyik kísérleti, önmagát is vezetni képes járműve nem messze a Google Mountain View-i központjától karambolozott a múlt héten. A robotvezérlésű Toyota Priusokat titokban kezdte fejleszteni a Google, amely tavaly ősszel mutatta be először nyilvánosan a kísérleti, ezért kizárólag emberi sofőrrel a volánjuk mögött közlekedő járműveket.

A Google szóvivője beismerte a személyi sérülést egyébként nem okozó baleset tényét. Ugyanakkor a cég hangsúlyozta, hogy a jármű akkor hajtott egy másik Prius hátuljába, amikor manuális módba volt kapcsolva, azaz nem a környezetet GPS-szel, radarral, kamerával, és lézeres szenzorokkal felmérő robot, hanem egy sofőr vezette a járművet. A biztonság elsődleges prioritást élvez: elsődleges célunk, hogy a mostani esethez hasonló koccanásos balesetek lehetőségét kizárjuk.

Forrás: [origo]
A Jalopnik olvasói fotója a koccanásos balesetről

Ugyanakkor több szaklap, többek közt a PC World és a CNet amerikai technológiai magazinok is felvetették azt, hogy a Google számára kifizetődőbb lehet elvitetni a balhét a jármű sofőrjével, marketing és píárszempontból ugyanis sokkal kínosabb lenne a keresőcégnek, ha robotjárműjéről derül ki az, hogy nem tévedhetetlen. Bár a CNet szerzője további információkat kért a keresőcégtől az esetről, az csupán annyi extra információt közölt, hogy az autó naplófájljai szerint az ütközéskor a jármű manuális módban működött.