Uralhatja az Apple a hordozható gépek piacát

Vágólapra másolva!
Az Apple válhat a 2011-es év meghatározó hordozható számítógép gyártójává. Az elemzők nem a legolcsóbb Apple laptopnak számító MacBook Airek forgalmának növekedésétől várják a változást, hanem az iPad óriási sikerétől.
Vágólapra másolva!

Az elemzők nagyobbik része nem számolja a hordozható számítógépekhez az iPad-et, ám akik megteszik, rendre meglepődnek az Apple piaci súlyán. A kaliforniai cég történetének során sokadszorra adott ki olyan terméket, amiből nem tudnak eleget gyártani, olyan ütemben fogy.

A jelenségre Chris Whitmore, a Deutsche Bank elemzője hívta fel a figyelmet egy ügyfeleknek küldött jegyzetében. Whitmore két grafikont mutatott be, az egyiken a hordozható gépek forgalma látható az iPad nélkül, a másikon szerepel az Apple táblagépe is. Ha a második grafikont nézzük, akkor a kaliforniai számítógépgyártó a 2011-es év második negyedévére a hordozható gépek legnagyobb gyártójává válik. Míg az összes konkurense lassan veszít a részesedésből, az Apple az élre törhet.

Whitmore grafikonja szerint a legnagyobbat a HP bukta a 2011-es évvel. Az tavaly még a piac 20 százalékát magáénak tudó cég a második negyedévre már csak 15 százalékos részesedéssel fog rendelkezni. A HP mellett zuhan az Acer, az Asus, a Samsung és a Dell részesedése is. A Deutsche Bank elemzője szerint a jelenleg a hordozható gépek piacának 5-6 százalékával rendelkező Apple a nyár végére már 22 százalékos részesedéssel fog rendelkezni.

A táblagépekkel szemben általános elvárás, hogy alapjaiban változtassák meg a piacot. Azonban azzal még a legmerészebbek sem számoltak, hogy az iPad kiadása után alig egy évvel erre sor is kerül. Ha Whitmore előrejelzése jónak bizonyul, úgy nem csak a PC-gyártóknak, de az androidos táblagépekkel kísérletezőknek is össze kell szedniük magukat.