Számítógép füleli, hogy túl hangos-e a Sziget

Vágólapra másolva!
Számítógép és hangosságmérős őrjárat is vigyáz az óbudai és angyalföldi lakók álmára. A Sziget szervezői akár távolról is le tudják halkítani az üvöltő koncerteket. A szabálysértő zenészeket magától bünteti meg a hangosítórendszer, a szólókat és kiállásokat viszont nem öli meg a hangerőszabályozó.
Vágólapra másolva!

A Sziget 2009 óta kísérletezik a koncertek hangerejének központi szabályozásával. Két éve szerelték be először a helyszínek keverőpultjai és erősítői közé a holland Dateq cég SPL5-ös típusú távvezérelhető szabályzóit. Ez a technológia arra való, hogy ne hagyja hangosabban szólni a zenekarokat a törvényben és a szerződésükben megszabottnál. A hangosság ugyanúgy alku tárgya egy zenész leszerződtetésekor, mint a fellépti díj, a művészek szeretnék mindkettőt feltornászni, a rendezvénynek viszont a saját keretein belül kell maradnia.

Az SPL5 limiter füléül szolgáló mikrofon a hangfalak elé kerül, az eszközre kötött netbook pedig azonnal továbbít minden adatot a rendszer agyának, ami a Sziget Kulturális Szervezőiroda egyik konténerirodájában található. A hangerőszabályzó automatikusan is képes működni, de a konténerben ülő limiteres csapat is rá tud nézni arra, hogy az egyes színpadok mennyire hangosak.

A technika csak az egyik része annak a megoldásnak, amelyik a Hajógyári-sziget környékén lakókat próbálja megvédeni a zajtól. Több, hordozható hangnyomásmérővel felszerelt csapat járja a Szigetet és a rendezvény helyszínével határos kerületeket. A rendezvény technológusai jól ismerik a kerületeknek azokat a részeit, ahonnan különösen sok panasz szokott érkezni, és ott gyakran mérnek. Aki mégis túl hangosnak érzi a fesztiválról kiszűrődő zajt, a rendezvény zöld számát felhívva kérheti, hogy mérjék meg az ablaka alatt a zajszennyezés mértékét.

Állandó kapcsolatban vannak a szakfülelők

A Sziget szakfülelői nem csak azt tudják leolvasni, hogy a fesztivál túllépi-e a megengedett hangnyomást, hanem azt is felismerik, hogy egy Michael Jackson szám túl hangos-e vagy a Tankcsapda koncerten tolták-e túl magasra a hangerőt. A mobil mérőkkel dolgozó csapatok folyamatos összeköttetésben vannak a konténerben ülő, a limiterek visszajelzéseit figyelő technikusokkal, így azok bármikor be tudnak avatkozni, ha a Sziget környéki kerületekben megnő a zajszint.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Viczián-Dombai Róbert, a Sziget Kulturális Szervezőiroda informatikai vezetője szerint a legtöbb baj nem a színpadokkal, hanem a vendéglátósokkal van. A színpadok hangerőszabályozását a 2009 óta csiszolt rendszer megoldja. A túl hangosan zenélő szórakozóhelyeket azonban időnként drasztikus intézkedésekkel kell megfenyegetni, hogy betartsák a korlátozást.

A hangos zenészt lehalkítják

Az egyes zenekarok hangmérnökei pontosan látják, hogy milyen hangosan szól éppen a koncert, és azt is, hogy a központi rendszer lehalkította-e a hagfalakat. Amíg minden rendben van, addig a decibel értéket barátságos sárgával írja ki a műszer, ahogy a zenészek meghaladják az engedélyezett értéket, a jelző pirosba fordul át.

Azt a Sziget szervezői is észlelték, hogy a teljesen automata limiterek nem mindig működnek tökéletesen. A tavalyi fesztiválon több olyan koncert is volt, ahol a minőség rovására ment a hangerőszabályozás - mondta Viczián-Dombai Róbert. A limiter nem reagál azonnal, ha a koncert túl hangossá válik. Egy hangosabb kiállást, szólót enged a mérőrendszer, csak akkor kezd el korlátozni, ha huzamosabb ideig lépi át a határt a hangnyomás. A zenészeknek így bőven van idejük visszavenni a hangerőből.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az engedélyezett hangerő túllépését úgy kezeli a rendszer, mint a konzolos videojátékok az életerőt. Ha a zenész a tilosba téved, és bekapcsol a limiter, akkor sincs minden veszve. A játékokban a meglőtt játékos fedezékbe vonul, és igyekszik elkerülni a további találatokat. Ha sikerül neki, idővel felgyógyul. A Sziget fellépőinek a szerződésben is szereplő hangerőkorlátot kell betartaniuk öt percig ahhoz, hogy a korlátozó berendezés kikapcsoljon.

A színpadokra nem csak a hagyományos hangosító berendezéseket, hangfalakat, hangszereket tudják bekötni a Sziget IT-sei. Ottjárttunkkor Viczián-Dombai azt mesélte, hogy a "gyermekei", a technológus bridád épp egy Xbox bekötésével van elfoglalva, hogy a szerdai koncertjén a Motörhead frontembere Lemmy eljátszhasson egy dalt Guitar Herón.