Kommandósokkal szórakoznak a modern telefonbetyárok

Vágólapra másolva!
A kommandósok kihívása a modern telefonbetyárok Szent Grálja. A SWAT csapat kihívása több mint tízezer dollár kárt okoz és életveszélyes, mégis terjed az új típusú telefonbetyárkodás.
Vágólapra másolva!

Kommandósok özönlötték el annak a 15 éves floridai fiatalnak a nappaliját, akinek feltört Xboxáról segélyhívásokat indítottak hackerek. A hamis segélykérés annyira erőszakosnak tűnt, hogy nem is a rendőröket, hanem a különleges egységet küldték a helyszínre. "Azt mondták, hogy a fiunkat leszúrták, a családot pedig túszul ejtették a lakásban" - mondta a fiú édesanyja. A telefonbetyárok új hobbijának, a kommandósok kicsalogatásának, már neve is van, ez a swatting.

Az FBI szerint a kommandósokra utazó új telefonbetyárok többnyire egyedül vagy csoportban dolgozó hackerek, akiket nem a pénzszerzés motivál. Többnyire nagy körültekintéssel választják ki a célpontjukat, bár néha véletlenszerűen kitalált címekre küldik ki a kommandót. A swatting az elmúlt pár hónapban vált igazán elterjedté az Egyesült Államokban és Kanadában. A leggyakoribb motiváció a bosszú, az egónövelés vagy a dicsőség.

Az FBI szerint egy-egy swatting átlagosan tízezer dollárjába kerül a hatóságoknak. A nyomozóhatóság által a közelmúltban elkapott swattercsoport pedig 300 telefonhívásért volt felelős, amelyeket 17 szövetségi államban követtek el. Az FBI tart attól, hogy a swatting előbb-utóbb halálos áldozatokkal is fog járni. A nyomozók legnagyobb fogása eddig egy 19 éves vak hacker lebuktatása volt, akit 11 éves börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A kommandósokat kihívó telefonbetyárokat összeesküvéssel és csalással lehet megvádolni, amelyek miatt együttesen akár 30 évnyi börtönbüntetést is ki lehet szabni.