Háború a drótok ellen

Kábel, kábelköteg, nappali, zsínór, hálózati, kábelrengeteg
Vágólapra másolva!
A legszebben megépített nappalit, a legnagyobb rendben tartott munkaasztalt is tönkre tudják tenni a kilógó drótok. Hiába dugdossuk el a tápkábeleket, ha a telefontöltőnek, a fotófeltöltésre használt kábelnek, a drótos külső merevlemeznek valahol helyet kell találni.
Vágólapra másolva!

Nem kell különösebben rendmániásnak lenni ahhoz, hogy az embert zavarják a minden asztal alól kilógó, minden konnektor körül összegyűlő drótok. A kábeldzsumbuj gyűjti a koszt, pokollá teszi a takarítást, és még csúnya is. Nincs az a dizájnos tévé, iparian szép erősítő, ami jól nézne ki, ha drótgombolyag lóg ki alóla. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amellyel visszanyerhetjük az uralmat a nappali felett.

Megrendszabályozzuk a széttartókat

A padlón kígyózó kábelek elleni első lépés a kötegelés. Az egy irányba futó kábeleket olcsó, pár forintos kötegelőkkel tudjuk összefogni. Ennek hatására a drótok nem tekerednek el, hanem fegyelmezetten tartanak az elosztó felé. Az így elkészített kötegeket egyszerűbb kezelni, és takarításuk is kevesebb gonddal jár. A kötelgelők csak akkor lesznek útban, ha valamelyik berendezés cseréje miatt szét kell szedni az ízlésesen rögzített kábelekötegeket.

Forrás: Tim Moreillon
Minden drótot el lehet rejteni szem elől (fotó: Tim Moreillon)

A nagyobb távolságra tartó kábeleket célszerű a falhoz rögzíthető, rejtett kábelcsatornában vezetni, vagy egy csőbe húzni. Az így eldugott vezetékek kevésbé sérülékenyek, mint a fal mentén végighúzott drótok. A porszívó jelentette kihívások mellett az érdeklődő kisgyerekek és a vehemens házikedvencek ellen is védve vannak.

Csak egy dugó maradhat

Van egy probléma, amit a kábelek összekötése sem old meg: a drótok továbbra is a gravitációnak engedelmeskedve tartanak a konnektor felé. A legtöbb barkácsáruházban és bútorboltban kaphatóak azonban az íróasztalok lapjának aljára, tévészekrényekre öntapadós hátukkal felragasztható drótvezetők, amelyek láthatatlan helyeken, a padlótól távol tartják a drótokat.

Forrás: ikea
Kényelmesebbek a felakasztott drótok, mint a földön tekergők

Komolyabb megoldást jelentenek a bútorok hátuljára szerelhető kábelvezető rácsok, dobozok és csövek. Ezeken úgy tudjuk végighúzni a vezetékeket, hogy azokat az asztallap, az asztalon nyugvó tévé vagy házimozi erősítő kitakarja. Az ügyesebben megtervezett típusokban az elosztó is elfér, így az sem porosodik a földön. A kábelvezetők felszereléséhez többnyire nem kell fúrni, a bútor sérülése nélkül rögzíthetők.

Tesla álma megvehető

A drótnélküli áram lassan százéves álom. A huszadik század elejének szerb származású amerikai zsenije, Nikola Tesla egy kisebb vagyont költött el a megvalósítására, de nem ért el áttörést. Ma, több mint hatvan évvel Tesla halála után sincsen általános megoldás a problémára, néhány kütyüből azonban már készült drót nélkül tölthető verzió.

Forrás: powermat
Három töltődrótot is megspórolhatunk egy nagy Powermattel

Az amerikai Powermat közel másfél tucat eszközhöz készített olyan kiegészítőt, amivel vezetékek csatlakoztatása nélkül tölthetőekké válnak. A listán megtalálhatóak népszerű okostelefonok, a Nintendo DS kézikonzolja, és van egy univerzális kiegészítő is, amely bármely USB-n tölthető eszközzel kompatibilis. A rendszer két elemből áll, a kütyüre ráadandó borítóból és egy egéralátét méretű indukciós töltőszőnyegből. A legtöbb készlet 50 dollárba kerül, a további eszközökhöz megvásárolható töltőkabátokért pedig 10-20 dollárt kell fizetni.

Zene és adat megy a levegőben

A kétezres évek egyik nagy fejlesztése a drót nélküli kommunikáció volt. A kezdetben drága extrának számító Bluetooth- és wificsatolók mára a legolcsóbb számítógépben is megtalálhatóak. Az egyetlen probléma ezekkel a megoldásokkal, hogy még mindig nehézkes a használatuk. A bluetooth-os hang és fájlküldéshez össze kell párosítani az eszközöket, a wifizéshez pedig azonos hálózatra kell csatlakoztatni az összes kütyüt. Szerencsére lassan megjelentek azok a megoldások, amelyek a konfigurálás terhét leveszik a felhasználó válláról.

Az Apple által kidolgozott AirPlay és AirPrint úgy kezeli a zenelejátszást és a nyomtatást, hogy a felhasználónak nem kell portszámokat beírnia. A PC-kre is telepíthető, a Google nevével fémjelzett CloudPrint pedig bármelyik gépre csatlakoztatott nyomtatót megoszthatóvá teszi. A drót nélküli zeneküldés egyelőre csak a drága erősítők és az Apple eszközök között megoldott, a közeljövőben azonban várhatóan megjelennek PC-re is a hasonló megoldások.

Forrás: samsung
Drót nélkül beszél a számítógéppel a Samsung monitora

A Samsung a laptopjukat több helyen, így otthon is használóknak kínál remek dróttalanító megoldást: a monitorba épített dokkolófunkcióhoz mindössze egyetlen, pendrive-ra emlékeztető eszközt kell a laptopba dugni, s a monitor innentől nemcsak hogy nagyban jeleníti meg a laptop kijelzőjének képét, de a monitor talpába dugott vezetékes hálózat, mobil merevlemez, aktív hangszórók is elérhetővé válnak, s úgy általában bármi, amit USB-n lehet csatlakoztatni a számítógéphez.

Hasonló megoldást az Intel is dolgozott ki, ám ott az adóegységet az újabb laptopokba építik ki, a vevőt tartalmazó kis dobozt pedig külön kell megvenni.

Tippekkel tele az internet

Azok se keseredjenek el, akik nem találnak a piacon olyan megoldást, amelyik tökéletesen kiszolgálná az igényeiket. Az otthoncsinosítással és az élet kényelmesebbé tételével foglalkozó blogok egyik kedvenc témája a kábelek eltüntetése. A "cable management" keresőszó mellett még az "ikea hack"-kel érdemes megpróbálkozni. Ez utóbbi nem a svéd székhelyű vállalat feltörésére vonatkozó tippeket ad, hanem ikeás alkatrészek alternatív felhasználási módjait mutatja be. Négy-öt olcsó karfából akár hangfalállványt is lehet csinálni, az egyszerűen felszerelhető kis polcokból pedig remek elosztótartókat tudnak eszkábálni az ezermesterek.

Aki pedig végképp nem tudja eltűntetni a kábeleket, választhatja az előre menekülést is! A magyar Tilka manufaktúra olyan hosszabbítókat gyárt, amelyek vezetékei ízléses színekben pompázó textilbevonatot kapnak, amivel ellenszenves eszközből a lakás díszévé lépnek elő.