Özönlenek az androidos vírusok

Vágólapra másolva!
Erőteljesen növekszik az Androidot futtató eszközöket célzó vírusok száma a McAfee kiberbiztonsági cég második negyed évet feldolgozó biztonsági jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A kiberbűnözők a Google Android mellett tették le a voksukakt, erre a mobil szoftverre készült a legtöbb támadás az elmúlt negyed évben. A McAfee mérései szerint hetvenhat százalékkal ugrott meg a támadókódok száma. Az okostelefonra szánt vírusok mellett ebben a negyed évben jelentek meg az első Mac-re szánt hamis vírusirtók, és számos új rootkit is napvilágot látott. A cég szerint a kiberbiztonsági ipar történetének legforgalmasabb időszakát éljük.

"A támadások egyre rejtőzködőbbek és egyre kifinomultabbak leszenek, azt sugallva, hogy a jövőben megjelenhetnek olyan kártevők, amelyek hosszú ideig észrevétlenek tudnak maradni" - mondta Vincent Weafer, a McAfee Labs elnökhelyettese. Az elmúlt időszak hozta újdonságnak számítanak a profi hacktivista csoportok is, amelyek azért hajtanak végre támadásokat, hogy nagyobb súlyt adjanak üzeneteiknek.

A McAfee vírustára 12 millió mintával bővült eddig 2011-ben. Ez huszonkét százalékos növekedést mutat a tavalyihoz képest. A vírusvédelmi szakértők szerint a mostani 65 millió mintás állomány év végére 75 millió vírusmintára dagadhat.