Hat évet kapott a webkamerás kukkoló

Hat évet kell a rácsok mögött töltenie annak a kaliforniai férfinak, aki több mint száz ember PC-jére tört be, hogy a megszerzett adatok birtokában szexuális tartalmú fotókat zsaroljon ki azok hölgytulajdonosaiból.

Mint azt az amerikai hatóságok hosszas nyomozás után kiderítették, az elkövető egy 32 éves illegális mexikói bevándorló volt, aki Dél-Kaliforniában élt. A mozgássérült Luis Mijangos először olyan kártevővel fertőzte meg áldozatainak számítógépét, amelynek segítségével távirányította azokat. Ezt követően a tulajdonosról szóló bizalmas információkat és intim fotókat, videókat keresett a számítógépen, vagy titokban aktiválta a gépek webkameráját. Egyes esetekben a hölgyfelhasználók barátjának adta ki magát, és szexuális jellegű felvételeket kért tőlük.

Ha az áldozatok megtagadták az együttműködést, Mijangos megfenyegette őket, hogy korábbi fotóikat vagy más információkat nyilvánosságra hoz az interneten, egyik áldozatának meztelen fotóját például feltöltötte annak barátjának MySpace-oldalára. Bár az elkövető betegsége miatt kerekesszékkel tud csak közlekedni, a bíróság ítélete szerint hat évet kell a börtönben töltenie. Mijangos az ítélethirdést követően egyébként elnézést kért a megzsarolt nőktől.

Nemrég egy amerikai számítógépszerelőt is börtönbüntetésre ítéltek, miután a kezei között megfordult számítógépekre kártevőket telepített, és webkamerán keresztül kukkolta a nőnemű felhasználókat.