WikiLeaks: A Microsoft a tunéziai elnyomókat támogatta

Vágólapra másolva!
A Microsoft saját szoftvereivel segítette a nemrég elbukott tunéziai rezsimet abban, hogy állampolgárai után tudjon kémkedni az interneten - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott egyik diplomáciai táviratokból. Az egyik távirat szerint Venezuela vezető olajtársasága attól tart, hogy a Windowsba hátsó ajtót rejtett a Microsoft és az amerikaiak bármikor lekapcsolhatják az operációs rendszert futtató gépeket.
Vágólapra másolva!

A a szoftvercég hajlandó volt együttműködni a Tunéziából idén januárban elűzött Ben Ali elnök által vezetett rezsimmel a helyi internetezők utáni kémkedés terén annak érdekében, hogy az egykori tunéziai vezetés a nyílt forráskódú alternatívák helyett a Microsoft szoftvereit válassza - olvasható Tunézia amerikai követségéről az amerikai külügyminisztériumnak 2006 szeptember 22-én küldött táviratból.

Korábban a tunéziai kormány a nyílt forráskódú megoldásokat részesítette előnyben, ám a Microsoft el tudta érni, hogy az ő szoftvereit válassza az állam. A kedvező döntés érdekében a Microsoft a Windows és más szoftvereinek forráskódját is a tunéziai kormány szűk körű szakértői csapatának rendelkezésére bocsátotta - nyilatkozta a Microsoft tunéziai leányvállalatának vezetője, Salwa Smaoui az amerikai követség munkatársának a kiszivárgott távirat szerint.

Emellett a kormánnyal közös képzési programot indított a hatósági szakértők képzésére. Ez hivatalosan "a kiberbűnözés elleni program" nevet viselte, ám az amerikai követség munkatársai a táviratban abbéli aggályaikat is továbbították Washington felé, hogy a képzés révén a tunéziai kormány a korábbinál hatékonyabban meg tudja majd figyelni polgárainak internetes kommunikációját is.

A Microsoft mintegy tizenkétezer darab szoftverlicencet is eladott az államnak, amely azokat a főként illegális forrásból származó szoftvereket legalizálta, amelyet az ország vezetése korábban használt. A korábbi kormánystratégia értelmében a kalózkópiákat nyílt forráskódú, szabadon elérhető szoftverekre, többek közt Linuxra cserélték volna le. Smaoui a távirat szerint az ügyletről úgy nyilatkozott, hogy a tunéziai kormány szoftverlicenceinek költsége több pénzt termel a Microsoftnak, mint amennyit a szoftvercég az országbeli befektetésekre fordít.

Egy másik, ugyancsak a WikiLeaksen közzétett, 2006 június 16-i keltezésű táviratban a venezuelai amerikai követség arról számol be, hogy a Microsoft lobbizik a nyílt forráskódú szoftverek kormányzati használatban való előnyben részesítéséről szóló törvénytervezet elfogadása ellen. Ennek során a szoftvercég birtokába jutott a venezuelai állami tulajdonú olajtársaság, a PDVSA (Petróleos de Venezuela) egyik belső feljegyzése is, amelynek tartalmát a konzulátus gazdasági irodájával is megosztották.

Az iratból kiderül, hogy a venezuelai olajtársaság azért ódzkodik a Microsoft szoftvereinek használatától, mert attól tart, hogy minden amerikai szoftver beépített hátsó ajtót tartalmaz, így az ezeket használó számítógépeken lévő adatokhoz az amerikai kormány bármikor hozzáférhet. A társaság azt is tudni véli, hogy Irak megtámadása előtt az amerikai "Nemzetbiztonsági Hivatal és a CIA "hackerprogramjai" segítségével az Egyesült Államok megbénította a Windows használó számítógépeket, ezért nem javasolja amerikai szoftverek használatát.