A Google fegyverezte fel az Apple ellen induló HTC-t

Vágólapra másolva!
Újabb piacon, most éppen Japánban, támadta meg az Apple a Samsungot. A hét meglepetése azonban az, hogy a HTC viszont az Apple ellen indított pert olyan szabadalmak alapján, amelyeket pár napja kapott meg a Google-től.
Vágólapra másolva!

Nem érte be az Apple azzal, hogy betiltatta a Galaxy-mobilok európai forgalmazását, és kíűzte a berlini IFA-szakkiállításról a Samsung megjelenés előtt álló 7 hüvelykes tabletjét. A cég most Japánban indított pert riválisa ellen. Az Apple a tokiói bíróságon indított perrel is azt akarja elérni, hogy felfüggesszék a dél-koreai cég okostelefonjainak forgalmazását.

Az Apple 1,3 millió dollárnyi kártérítésre is bejelentette az igényét a Kyodo japán hírügynökség információi szerint. Az ügyben szerdán tartották az első meghallgatást, ám a kártérítés összegén túl semmi sem szivárgott ki a bíróságon elhangzottakból. A tokiói bíróság szóvivője pedig nem nyilatkozhatott folyamatban lévő ügyekről.

Tűz alatt az Apple is

A Google-től vásárolt szabadalmakkal támadta meg az Apple-t a HTC okostelefon-gyártó. A keresőóriás szeptember elsején adott át kilenc, a Motorolától, a Palmtól és az Openwave Systemstől származó szabadalmat a tajvani gyártónak. A szabadalmi pereskedésben használható ütőkártyák még azelőttről származnak, hogy a Google megvásárolta volna a Motorola mobilos részlegét. A HTC halogatta sokáig a támadást, szeptember hetedikén pert indított az Apple ellen Delaware szövetségi államban.

Az IDC piackutató cég szerint a tény, hogy a Google kisegítette a HTC-t, teljesen meváltoztatta a játszmát. "A Google-nek érdeke, hogy megvédje az Androidot licencelő gyártókat. [A mostani lépés] azt mutatja, hogy támogatniuk kell a vásárlóikat, hogy azok ragaszkodjanak a platformhoz" - mondta Will Stofega, az IDC elemzője.

A Google hadba lépése azt is valószínűvé tette, hogy az Apple az androidos készülékek gyártói elleni perek mellett perbe fogja a szoftvert gyártó céget is. A lépésre a Google is számít, bele is kezdett a szabadalmi portfóliójának erősítésébe azzal, hogy 12,5 milliárd dollárért megvásárolta a Motorola mobilrészlegét.