Papírral védi magát Hollandia a hackerektől

Vágólapra másolva!
A holland kormány bejelentette, hogy egyes kulcsfontosságú adatait a jövőben újból papíralapon tárolja majd, hogy elejét vegye annak, hogy azokat hackerek megszerezhessék. A bíróságok az e-mailnél biztonságosabb fax használatát javasolják jogászaiknak.
Vágólapra másolva!

Az ország vezetése azt követően döntött így, hogy kiderült, hogy azt a céget is hackertámadás érte, amely a holland e-kormányzati szolgáltatások működtetéséhez használatos digitális hitelesítéseket előállítja - adta hírül a Wall Street Journal. A DigiNotar nevű társaság rendszereiből hackerek júliusban loptak el olyan digitális hitelesítőkódokat, amelyekkel például honlapok valódiságát lehet igazolni. Ezek birtokában online bűnözők csalásokhoz,kártevők terjesztéséhez használt oldalakat tudnak legitimnek álcázni.

Ennek hatására a holland kormány úgy döntött, hogy a jövőben bizonyos kormányzati adatokat újra hagyományos módon, azaz papíron fog tárolni, hogy azok tartalmához digitális úton senki ne tudjon hozzáférni. A helyi bíróságok a feltörést követően azt javasolták a jogászoknak és saját munkatársaiknak, hogy kommunikációjuk biztonságának biztosítása végett álljanak vissza faxok és hagyományos postai levelek küldésére az e-mailek helyett addig, amíg a biztonsági gyengeségekre megoldást nem találnak. Egy, a Wall Street Journalnak nyilatkozó holland ügyvéd szerint ez a lépés "adminisztrációs rémálmot" okoz a helyi ügyvédi irodák és bíróságok számára.

Bár egyelőre nem sikerült kideríteni, kik hatoltak be a DigiNotar rendszerébe, a holland kormány a jelenlegi rendelkezésre álló információk alapján valószínűsíthető, hogy a támadás Iránból eredt, ahol mintegy háromszázezer internetező adatait szerezték meg a hamis tanúsítványok felhasználásával. Hollandiában a becslések szerint mintegy kilencmillió állampolgár használ e-kormányzati szolgáltatásokat. A feltörés komoly negatív kampányt jelent az internetes kereskedelemnek, hatására az Európai Unió valószínűleg szigorítani fogja a digitális hitelesítéseket előállító cégekre vonatkozó előírásait.