Az orosz elnöktől kért pénzt az XP-klón készítője

Vágólapra másolva!
A Windows XP kinézetét  és szoftveres alapjait is koppintó operációs rendszer, a ReactOS készítője egymillió eurót, vagyis több mint 280 millió forintnak megfelelő támogatást kért az orosz elnöktől ahhoz, hogy a szoftver fejlesztését befejezzék. Medvegyev elnök még megfontolja a dolgot.  
Vágólapra másolva!

A ReactOS fejlesztése még a kilencvenes évek végén indult, azonban az ingyenes operációs rendszer a mai napig nem készült el. Kifejlesztői ugyanis nagyon összetett feladatot tűztek ki maguk elé: olyan operációs rendszert akartak megalkotni, amely kompatibilis a Windowszal, képes futtatni az arra írt programokat, de saját szoftveres alapokon nyugszik, és csak nagyon kis mértékben használ emulációt ezek futtatására.

Egymillió euróval egy éven belül elkészülne

A szoftver fejlesztésében közreműködnek annak a sztavropoli középiskolának a diákjai, ahol nemrég Dmitrij Medvegyev orosz elnök látogatást tett. A látogatás során az iskola egyik diákja bemutatta Medvegyevnek a ReactOS-t, és egymillió eurós, vagyis több mint 280 millió forintnak megfelelő támogatást kért ahhoz, hogy végre sikeresesen befejezhessék a szoftver fejlesztését - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.

Forrás: [origo]
Csak a Start menü ikonjából látni, hogy nem Windows XP, hanem ReactOS

Fejlesztői szerint pénzügyi támogatással akár egy éven belül a Windows jól használható alternatívájává válhatna a ReactOS, bár a szoftver a már koros XP-hez hasonló megjelenést és funkciót kínál, amelynél már két generációval újabb operációs rendszereket árusít a Microsoft. A rendszer készítői egyébként nyilatkozataik szerint a szoftver funkcióinak kidolgozásakor kifejezetten ügyelnek arra, hogy az amerikai cég ne perelhesse be őket szoftverkódjaik jogtalan használata miatt. A Linux-alapú ingyenes alternatívákkal ellentétben a ReactOS a windowsos szoftverekkel való teljes kompatibilitást ígér, és gyorsabb is a redmondi eredetijénél - legalábbis fejlesztői szerint.

Medvegyev elnök egyébként diplomatikusan válaszolt a kérésre: fogalmazása szerint még meggondolja a dolgot, mindenesetre a projektet rendkívül érdekesnek találta.