Baktériumok alapján csoportosít a belek Facebookja

Vágólapra másolva!
Egy német kutatóközpont olyan kísérleti közösségi oldalt indított, amelyen a felhasználókat nem ismeretség, hanem a hasonló összetételű bélflórák alapján kapcsolják össze. Az oldalra való regisztrációhoz egyebek mellett székletmintára is szükség van, és borsos díjért cserébe  minden jelentkező bélbaktériumait feltérképezik, a felhasználók pedig megoszthatják rajta egymással étkezési tapasztalataikat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium heidelbergi központjának munkatársai nemrég olyan tanulmányt publikáltak, amelyben az emberi emésztőrendszer működését befolyásoló génváltozatok és az elhízásra és egyes betegségekre való hajlam összefüggéseit vizsgálták, és kimutatták, hogy bélflórájuk összetétele alapján az emberek három csoportba (enterotípusba) sorolhatók. A tanulmány megjelenése után a kutatóközpontot olyan nagy számú megkeresés érte - főként emésztőszervi problémákkal küzdő emberek kértek e-mailben segítséget - hogy a társaság úgy határozott, nagyszabású projekt keretében vizsgálják meg a világ különböző pontjain élő emberek emésztőrendszerét - adta hírül a Nature tudományos lap.

A gigantikus adatbázis létrehozásához MyMicrobes néven különleges közösségi oldalt is indítottak, amelyre nagyjából 1500 euróért, vagyis több mint négyszázezer forintért lehet feliratkozni, de a részvételhez székletmintát is el kell juttatni a kutatókhoz. A központ munkatársai elemzést készítenek a felhasználó bélbaktériumairól, és a bélflóra összetétele alapján a felhasználót a megfelelő kategóriába sorolják.

Ötezer ember bélbaktériumaira van szükség

Az így létrejövő óriási DNS-adatbázis köré közösségi oldalt is építettek, melyen a felhasználók - ha kedvük tartja - eszmét cserélhetnek hasonló bélflórájú társaikkal például a sikeresen alkalmazott diétákról vagy más egészségügyi tapasztalatokról. A felhasználóknak csupán kategóriájuk nyilvános, az egészségügyi adatokat anonimizálják, a felhasználók csak saját személyes adataikhoz férhetnek hozzá - hangsúlyozták az üzemeltetők.

Az adatbázis létrehozásától a központ munkatársai azt remélik, hogy a korábbinál szélesebb körű tapasztalatokra tehetnek szert az emberi emésztőrendszerről, bár a kutatások még kezdeti stádiumban járnak. A társaság szerint a MyMicrobesnak jelenleg mintegy száz felhasználója van, ahhoz azonban, hogy a kutatáshoz megfelelő számú adattal rendelkezzenek, legalább ötezer csatlakozóra van szükség.