Egy kisvárosban találhatnak menedéket a wifire érzékenyek

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kisvárosba költöznek azok az amerikaiak, akik állításuk szerint allergiásak a rádiófrekvenciás hullámokra, amelyeket például a mobiltelefonok és a wifit használó berendezéseket bocsátanak ki. Green Bank ideális otthon számukra, mivel a településen semmilyen vezeték nélküli kommunikációs megoldást nem lehet használni - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

A BBC munkatársa egy Nyugat-Virginiában lévő kisvárosban interjúvolt meg egy asszonyt, aki azért költözött a mindössze 143 lakossal rendelkező Green Bankbe, mert korábbi, városbeli otthonában képtelen volt megmaradni, annyira zavarták az éterben jelen lévő elektromágneses hullámok.

Vezeték nélkül nem érzik jól magukat

Diane Schou korábban a férje által házilag megépített mágnesesen leárnyékolt Faraday-kalitka belsejében érezte csak jól magát. Ha viszont kiment az emberek közé, az utcára, fizikailag rosszul lett a mobil- és wifihálózatok által keltett elektromágneses sugárzástól.

Green Bankben azért tud tünetmentesen élni, mert az amerikai településen és annak közelében tiltott a vezeték nélküli kommunikációs technológiák használata, mert a közelben a világ legnagyobb elforgatható, űrkutatáshoz használt rádióteleszkópja és több hasonló berendezés is működik. A vezeték nélküli kommunikáció használata a térségban mintegy 33 ezer négyzetkilométeres területen tilos, ezek használata ugyanis zavarná a tudományos és katonai célokra használt rádióteleszkópok működését.

A BBC beszámolója szerint az asszony elektromágneses hiperérzékenységben (EHS, Electromagnetic Hypersensitivity) szenved, amely az amerikai népességnek mintegy öt százalékát érinti. Az amerikai egészségügy azonban ezt nem ismeri el létező betegségként, legalábbis egyelőre, mivel a szindróma létezésében még a tudományos kutatók sem tudtak megegyezni.

Fejfájásról, izomrángásról panaszkodnak

Az EHS-ben szenvedőket wifi- vagy mobiltelefonos hálózatok működése, vagy egyéb eszközök által kibocsátott, az átlagemberek által nem is érzékelhető elektromágneses hullámok különböző panaszokat okoznak. Van, akinek fejfájása lesz, másnak a bőre ég, az izmai kezdnek rángani, vagy egyéb krónikus fájdalmat tapasztal.

A BBC-nek nyilatkozó asszony beszámolója szerint a rádióhullámoktól az arca kivörösödik, fájni kezd a feje, és nem lát rendesen, de előfordult, hogy a mellkasában érzett fájdalmat. Green Bankben az asszony normálisan tud élni, nem kell Faraday-kalitkában aludnia, és a házán kívül is gond nélkül közlekedhet.