Kártevőt csempésztek a BitTorrent honlapjára

Vágólapra másolva!
A népszerű peer-to-peer letöltőkliens, a BitTorrent hivatalos oldalát ismeretlenek feltörték, és az oldalről letölthető programot egy kamu vírusirtóra cserélték le. A honlap látogatói mintegy másfél órán keresztül ezt tudták letölteni az eredeti kliens helyett.
Vágólapra másolva!

A BitTorrent hivatalos blogján publikált információk szerint kedden, magyar idő szerint délután fél kettőtől nagyjából három óráig volt elérhető a kártevő a BitTorrent.com-on és a uTorrent.com-on, az üzemeltetők csak ennyi idő elteltével távolították el a programot.

A szoftvert fejlesztő társaság vizsgálatai szerint a BitTorrent honlapjára feljuttatott kártevő egy Security Shield nevű hamis vírusirtó szoftver volt, amely nem automatikusan települt fel, hanem a felhasználók beavatkozását igényelte ehhez. A kártevő egyébként a valódi vírusok ellen semmilyen védelmet nem nyújt, ehelyett nem létező hibákkal kapcsolatos riasztásokat jelenít meg a számítógépen, amelyek orvoslásárt fizetős verziójának megvásárlását kéri a felhasználótól. A kamu biztonsági programokat az utóbbi egy-két évben előszeretettel használják az internetes csalások elkövetői pénzszerzéshez.

A BitTorrent készítői minden olyan felhasználónak, aki telepítette a társaság honlapjára online bűnözők által feljuttatott programot, azt javasolják, hogy futtassanak vírusellenőrzést számítógépükön. A letöltőprogram honlapja elleni támadás azért jelentős, mert a BitTorrent.com-ot a legtöbb felhasználó megbízható oldalnak tartja, ezért elképzelhető, hogy ezért akkor is telepítették a hamis vírusirtót, amikor látták, hogy az nem is az általuk igényelt letöltőprogram. Arról az üzemeltetők nem közöltek információt, hogy a másfél óra alatt hányan töltötték le a szoftvert az oldalról.