Magyar zsebhez drága lesz az ultrabook

ultrabook
Vágólapra másolva!
Csupán egy újabb marketingeszköz a gyártók kezében, vagy valóban megreformálja mindennapjainkat a laptopok új generációja? Megreformálja-e az ipar az, ha egy számítógép vékonyabb, könnyebb és kicsivel gyorsabb elődeinél? Mindent összegyűjtöttünk, amit az ultrabookokról jelenleg tudni lehet.
Vágólapra másolva!

A több mint negyedszázada feltalált hordozható számítógép rengeteg változáson ment át létezése során. Az apró kijelzővel és ólomakkumulátorral szerelt kezdeti típusokat lassan felváltották a nagyobb kijelzős, szétnyitható verziók. A kilencvenes évek végére kinőttek az asztali PC árnyékából, teljes értékű, a mindennapokban is használható eszköz lett belőlük. Alig szoktuk meg ezt a verziót, máris jöttek az újabb módosulások: erős gamer PC-k, elforgatható kijelzőjű táblagépek, az iPad ősei, végül pedig megjelentek az olcsó, női táskában is hordozható netbookok.

Nem mindegyik formaterv, ötlet vált be. A Microsoft által 2001-ben meghirdetett tabletforradalom elmaradt, ám a kézírás- és hangfelismerés a mai napig benne van a PC-s operációs rendszerekben, bár nagyon kevesen használják ezeket. Mindegyik fejlődési irány rajta hagyta a keze nyomát a laptopon, amelynek hamarosan új generációja kerül a boltokba ultrabook néven.

Bár már idén karácsony előtt a boltokba kerülhetnek az első ultrabookok, a noteszgépek új típusa csak jövő tavasszal indul rohamra, ekkorra a tervek szerint már bőséges választék lesz elérhető ezekből a gépekből. De mi is az ultrabook? Az új elnevezést elsőként az Intel tavaszi fejlesztői expóján használták nyilvánosan, és az Apple MacBook Airjéhez hasonló kivitelű, azaz nagyon vékony házba szerelt, de a netbookoknál jóval nagyobb teljesítményt nyújtani képes számítógépeket takar. Mivel az ultrabook márkanév az Intel kezdeményezése, nem tudni, hogy a rivális AMD miként viszonyul majd ehhez.

Könnyű, gyors, és fürgén indul

A chipgyártó honlapján még nem lehet pontos specifikációkat olvasni az ultrabookról, de az Intel eddigi nyilatkozatai alapján nagyjából körvonalazódnak a géptípus fontosabb paraméterei. Egy tipikus ultrabook 11 vagy 13 colos képernyővel rendelkezik, gépháza nem vastagabb 18-20 milliméternél, tömege pedig jellemzően egy-másfél kilogramm. További elvárás, hogy a masina akkumulátorról aktív használat - azaz bekapcsolt wifi és böngészés, filmlejátszás - mellett is képes legyen legalább ötórányi folyamatos üzemre, a drágább modellek akár nyolcórás üzemre is képesek lesznek.

Forrás: Toshiba
Szupervékony ultrabook a Toshibától

Az ultrabookok döntő többségében nem lesz DVD-meghajtó, ahogy a MacBook Airben és a netbookokban sincs, de mivel tízezer forintért bárhol lehet külső optikai írót vásárolni, ez a legtöbb ember számára nem jelent majd komoly problémát: a könnyű súly sokkal jobban jön a napi hurcolás során, mint az évente háromszor használt DVD-író. Az ultrabookokat az Intel egy gyorsindító technológiával is felvértezné, amely tulajdonképpen egy kisméretű flashmemóriát jelent, ami a gépek alaplapjára van integrálva, és a rendszerfájlok gyorsabb betöltését teszi lehetővé egy hagyományos winchesternél.

Mennyibe fog kerülni?

Egy tipikus ultrabook nyolcszáz-ezer eurós, vagyis 230-280 ezer forintnak megfelelő áron lesz kapható. Ez az ár az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában viszonylag kedvezőnek számít, a magyar piacon azonban már a borsos kategóriába sorolható. Ezért az árért jelenleg is elég jó teljesítményű konfigurációkat lehet megvenni, de ezek nem ultrakompakt, hanem két-három kilogrammot nyomó, 15 colos kivitelűek.

Hogyan fejlődnek az ultrabookok?

Az ultrabook kategória a Windows 8 megjelenése után nyer majd igazán értelmet. A Microsoft legújabb operációs rendszere már képes lesz tíz másodperc alatt elindulni, szemvillanásnyi idő alatt képes lesz felkelni hibernált állapotból. Az Intel által mantraként ismételgetett "a felhasználónak ne kelljen várnia a számítógépre" mondat a Win 8-cal válhat igazsággá.

Mire a Windows 8 megjelenik, az ultrabookok hardvere is fejlettebb lesz. A mostani processzorokat az új, 3D-tranzisztoros Ivy Bridge lapka váltja le, ami tovább növeli a gép teljesítményét és lényegesen csökkenti a fogyasztását. Ezekben a masinákban jelenik meg a gyorsabb másolást biztosító USB 3.0 csatlakozók támogatása, valamint a külső tárolók és kijelzők csatlakoztatására egyaránt alkalmas Thunderbolt port is. Az Intel által felvázolt fejlődési út utolsó lépcsője 2013-ban van: ekkorra az ultrabookok hardverei feleannyit fognak fogyasztani, mint a 2011-ben megvehető első példányok, azaz az üzemidő tíz óra közülire emelkedik.

Forrás: Lenovo
A Lenovo így képzeli el az ultrabookot

Az idén a boltokba kerülő típusok egyike sem rendelkezik érintőkijelzővel. A Microsoft bejelentette ugyan a héten, BUILD nevű fejlesztői konferenciáján, hogy a jövőt a tapikijelzős gépek jelentik, de az Intel nem tette követelménnyé ezt az ultrabook minősítéshez. A gyártók azonban dönthetnek úgy, hogy a követelményeket túlteljesítve érintésvezérelt gépeket gyártanak, igaz, ez a laptopok árát is megemeli.

Tisztességes laptop anyunak

Az Intel által bejelentett ultrabook kategória tehát nem egy hihetetlen technológiai áttörés eredménye. Annak a felismerése szülte, hogy egy manapság tisztességesnek számító, azaz egy Intel Core i5-ös vagy még gyorsabb lapkával szerelt noteszgép minden feladatra elég egy átlagembernek. Ha pusztán a konfigurációkat nézzük, semmi extrát nem látunk: a rendszer és a személyes fájlok tárolására elegendő méretű SSD-meghajtó, átlagos mennyiségű memória, továbbá a már ismert Core i3 vagy i5 processzorok. Egyik összetevő sem olyan, amit ne találnánk meg a most kapható, igaz, még nagyobb és nehezebb noteszgépekben.

Még prózaibban megfogalmazva: az ultrabook a PC-ipar és az Intel válasza a MacBook Airre. Tulajdonképpen egy létező kategória, a tisztességes teljesítményű, könnyen hordozható noteszgép külön nevesítve. Az ultrabook márkanév bevezetése annyiból biztos hasznos, hogy a számítástechnikában teljesen járatlan felhasználóknak segít majd eligazodni, hiszen ha ilyen számítógépet választanak, biztosak lehetnek benne, hogy azt nem kell kétóránként tölteni, és a videók sem fognak szaggatni rajta.