A Google tagadja, hogy manipulálná keresési eredményeit

Vágólapra másolva!
Eric Schmidt, a Google korábbi elnök-vezérigazgatója egy amerikai kongresszusi meghallgatáson tagadta azokat a vádakat, mely szerint a cég úgy manipulálná keresőjének találati listáját, hogy az saját szolgáltatásait részesítse előnyben. A jelenleg a cég igazgatótanácsának elnöki tisztét betöltő szakember szerint a Google nem olyan mint a Microsoft, és nem él vissza piacvezető szerepével.
Vágólapra másolva!

A Google felsővezetőnek azért kellett megjelennie Washingtonban, mert a keresőcég tevékenységét a Szenátus illetékes albizottságe és az amerikai versenyhivatal szerepét is betöltő Federal Trade Commission (FTC) is vizsgálja. Riválisai ugyanis azzal vádolták meg a Google-t, hogy az szándékosan úgy manipulálja a keresőjében megjelenő eredményeket, hogy a rivális cégek szolgáltatásai mindig hátrébb, saját oldalai pedig mindig előrébb kerüljenek a találatok között, ezáltal pedig visszaél az internetes keresők piacán elért vezető helyzetével.

Eric Schmidt tagadta ezeket a vádakat, a meghallgatáson elmondta, mindenkit biztosíthat afelől, hogy nem manipulálják az találatokat. Fogalmazása szerint a Google nem blokkolja a hozzáférést egyik versenytársa szolgáltatásai vagy bármilyen információk felé sem. Amikor arról kérdezték, hogy monopol cégnek tartja-e a Google-t, Schmidt úgy felelt, hogy ezen a területen a vállalat felismerte, hogy jelentős piaci részesedésének köszönhetően nagy felelősséggel kell tevékenykednie.

Ugyanakkor a Google korábbi vezetője a rivális Microsoftra is utalt, fogalmazása szerint cége "már megtanulta a leckét elődeitől". A Google tevékenységét az Egyesült Államokon kívül az Európai Unió versenyszabályozó szerve is vizsgálja.