Negyvenezer forintos táblagéppel hódítana az Amazon

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb online áruházának működtetője egyy olcsó táblaszámítógéppel akarja meghódítani a felhasználókat. A csupán negyvenkétezer forintnak megfelelő dollárba kerülő, Kindle Fire eszköz meglepően fejlett hardverrel rendelkezik, de csak Amerikából rendelhető. A cég új, huszonháromezer forintos fapados e-könyv-olvasóját Magyarországról is meg lehet venni.
Vágólapra másolva!

Több új eszközt is bemutatott az Amazon elnök-vezérigazgatója, Jeff Bezos cége New York-i sajtótájékoztatóján, ezek közül a Kindle Fire nevű táblagép a legérdekesebb fejlesztés. A vállalat korábban Kindle márkanéven árusított e-könyv-olvasóitól eltérően ez nem e-papír, hanem hagyományos LCD-kijelzővel rendelkezik. A Fire a Google Android szoftverét futtatja ugyan, de ahhoz az Amazon saját fejlesztői egy teljesen más, az eddigi androidos okostelefonoknál és tableteknél egyszerűbb kezelést biztosító felületet készítettek.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Olcsó, de nem fapados

A Kindle Fire kétszáz dolláros, azaz negyvenkétezer forint körüli árának dacára az elérhető csúcstechnológiát használja. Kétmagos processzor dolgozik benne, szuperéles IPS technológiát használó kijelzőjét az újabb okostelefonokról ismert extra erős, Gorilla márkajelzést viselő üveg fedi. A beépített memória mellett az Amazon online tárhelyére is elmenti a megvásárolt anyagokat, így a vásárlók bármikor hozzáférhetnek azokhoz a könyvekhez is, amelyeket korábban letöröltek.

Forrás: Amazon.com

A Kindle Fire nem csak egy kütyü, lényegét az Amazon által üzemeltetett háttérszolgáltatások adják. A Fire-t megvásárlók vehetnek eszközükre könyveket a Kindle könyvesboltból, vásárolhatnak zenét az Amazon zeneboltból, kivehetnek filmeket a kereskedőház digitális videotékájából. Máshonnan megvásárolt zenéiket az Amazon Cloud Player nevű online lejátszójába is feltölthetik. A cég rendelkezik a biztonsági mentéseknek helyet adó internetes tárhellyel, sőt, már saját androidos szoftverboltja is van. A teljes ökoszisztémát az Amazon üzemelteti, ezzel a cég olyan portfólióval rendelkezik, amilyet csak az Apple tud felmutatni. Bár teljesen más úton indultak el, mint Steve Jobs és cége, végeredményként valószínűleg a Kindle Fire-höz is ugyanolyan széles körű tartalomkínálat lesz elérhető, mint az iPadhez.

Villámgyors böngésző kerül a Fire-be

A Kindle Fire tabletnek nem csak a könyvespolcra emlékeztető, lapozgatóbb felhasználói felülete tér el a többi androidos táblagéptől. Silk nevű böngészője is speciális: a cég EC2 nevű számítási felhőjét használva megpróbálja felgyorsítani a weblapok letöltését a gépre. Az ötlet nem egyedülálló, hasonló elven működik a butatelefonokat internetes funkcióval felruházó Opera Mini böngésző is.

A takarékos mobilböngészővel szemben a Silknek nem az adatok tömörítése az elsődleges feladata, hanem a böngészés gyorsítása. A netezés processzorigényes részét az Amazon szerverei végzik el a táblagép helyett, a Fire-nek csak a megjelenítéssel kell törődnie. Az eljárás előnye, hogy így valószínűleg tovább bírja a táblagép akkumulátora is.

E-tinta képernyővel szerelt újdonságok

Jeff Bezos nem csak a Fire tabletet jelentette be: volt a tarsolyában egy érintőképernyős, ám szemkímélő e-papír kijelzővel rendelkező modell is. A Kindle Touch nevű eszköz wifis verzióját 139 dollárért (~ 29 ezer forint), 3G-s verzióját pedig 189 dollárért (~ 40 ezer forint) lehet megvenni. Mindkét készülékről eltűnt a fizikai billentyűzet, és könnyebbek is lettek előző generációs társaiknál.

Forrás: Amazon
A lélektani határ alá csökkent a legolcsóbb Kindle ára

Akik még a 99 dollárt is sokallják egy elektronikus olvasóért, azoknak készült az Amazon olvasójának fapados, de csupán 79 dollárba (~ 17 ezer forint) kerülő verziója. A szuperolcsó ár azonban csak a képernyőkímélőül reklámokat megjelenítő, Európában nem forgalmazott típusra vonatkozik. Magyarországra rendelés esetén a rendszer 109 dollárt, vagyis 23 ezer forintnak megfelelő összeget kell kifizetni a fapados olvasóért. Ennek a kijelzője nem reagál az érintésre, helyette a szokásos lapozógombok és egy négy irányba dönthető, a menüben való navigálásra való billentyű található rajta. Mobilnetes csatolóval nem rendelkezik, könyveket csak USB kábelen vagy wifin lehet rámásolni. Az összes extrának számító funkciótól megtisztított Kindle alig 160 grammot fog nyomni.