Tízezer önkéntes felhasználót toboroz az Európai Bizottság ahhoz a nagyszabású projektjéhez, amelynek során fel akarja mérni az EU tagállamaiban elérhető internet sebességét. A le- és feltöltési sebességek precíz vizsgálatához egy kis fehér dobozba épített hálózati eszközt helyeznek el a felméréshez csatlakozók otthonaiban két évre.

A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint az Európai Bizottság a szélessávú elérések sebességmérésével foglalkozó brit SamKnows céget bízta meg az egész kontinenst érintő felmérés elvégzésével. A projekt keretében az uniós tagországok mellett Horvátországban, Izlandon és Norvégiában is fogják mérni az internet sebességét.

A tesztek precíz elvégzéséhez a társaság tízezer önkéntes felhasználó közreműködését kéri, akik a SamKnows honlapján regisztrálhatnak a részvételre egy magyar nyelven is elérhető felületen. A felméréshez csak a nagy szolgáltatók vezetékes szélessávú kapcsolattal rendelkezők ügyfelei csatlakozhatnak, a mobilinternetet a projekt keretében nem vizsgálják.

Kis fehér dobozokat kapnak a jelentkezők

A jelentkezőknek eljuttatnak egy kicsi fehér hálózati eszközt - a whiteboxot -, amelyet az otthoni internetre kell csatlakoztatni. A berendezés automatikusan lefuttat egy sor hálózati tesztet akkor, amikor az internetet otthon éppen senki sem használja. A projekt honlapja szerint az eszköz a méréseihez havi szinten 3 gigabájt letöltési és 1 gigabájt feltöltési forgalmat generál, és két éven át kell működtetni. Ha valaki ennek lejárta előtt ki akar lépni a projektből, vissza kell juttatnia az eszközt a SamKnowsnak. A számítógép és a wifi router közé elhelyezendő berendezés a cég közlése szerint semmilyen személyes adatot nem rögzít használójáról vagy annak tevékenységéről, viszont a projektben részt vevők havonta egy részletes jelentést kapnak elérésük paramétereiről.

A vizsgálat eredményei többek közt arra is rámutatnak majd, hogy az európai felhasználók számára valóban rendelkezésre állnak-e a reklámokban hirdetett - névleges - szélessávú letöltési sebességek, vagy a hozzáférések tényleges adatátviteli kapacitása jelentősen elmarad azoktól. Az Európai Unió digitális stratégiájának részeként 2020-ra el akarja érni, hogy a tagállamaiban élő minden egyes ember számára elérhető legyen a szélessávú internet. Jelenleg csupán a lakosság 30 százaléka számára érhető el tíz megabites sebességnél gyorsabb kapcsolat, míg harminc megabitesnél gyorsabb internetje csak az uniós polgárok öt százalékának van.