Hogyan alakul át Budapest legnépszerűbb találkahelye?

Nyugati tér, óra, forgóóra
Vágólapra másolva!
Átalakul a budapesti Nyugati tér forgóórája: a népszerű találkozóhely megjelenítőjének elavult izzóit takarékos, és látványosabb grafikák megjelenítésére is alkalmas színes LED-ek váltják fel. Az új óra az aktuális névnapokról is tájékoztatja majd a járókelőket, hamarosan pedig ingyenes internetet is kínál majd nekik.
Vágólapra másolva!

A Nyugati pályaudvarral szemben, a Skála Metró áruház előtt a hetvenes évek vége óta mutatja a pontos időt és az aktuális hőmérsékletet a forgóóra néven ismert szerkezet. Az évtizedek alatt az óra műszaki állapota olyannyira leromlott, hogy már nem lehetett értelmezni a rajta futó információkat, ezért az áruház kikapcsolta azt, a nyáron pedig az acélszerkezetéig visszabontották a berendezést.

Színes képeket és névnapokat is mutat

Az órát üzemeltető Skála Metró Kft. akkor úgy nyilatkozott, hogy a berendezést szponzorok segítségével akarják felújítani, kiépítésének több millió forintra rúgó költségeit végül a Samsung cég magyarországi képviselete finanszírozta. A társaság nemcsak a hagyományos izzókat használó kivitele miatt gyakran hiányos képet mutató digitális órát, hanem a mellette lévő, évekkel korábban még magukból vizet fröcskölő acéloszlopokat is felújíttatja, így ezek ismét szökőkútként fognak működni.


Az utca emberénél is tetszést aratott az új óra - de a lépcsőt sem ártana felújítani!

A Samsung marketing- és PR-menedzsere, Kováts Botond az [origo]-nak elmondta, hogy az új forgóórát jövő hétfőn fogják hivatalosan átadni, szerdán délután csupán a tesztelését végezte a kivitelező Béflex Kft. Andriska Pétertől, az órát megépítő társaság munkatársától megtudtuk, hogy az új óra már nem hagyományos izzókat, hanem kültéri használatra szánt, négy szín megjelenítésére alkalmas LED-eket használ, és kereskedelemben megvásárolható alkatrészekből, de egyedileg építették meg.

A fejlettebb technológia alkalmazásának eredményeként az óra nem csupán szövegeket, hanem egyszerűbb grafikákat, mozgó ábrákat is meg tud jeleníteni jó minőségben, mivel felbontása aránylag nagy, 1312x64 darab képpontból áll. Elődjével ellentétben a Nyugati téri óra már az aznapi névnapokat is megjeleníti majd a pontos időn és a hőmérsékleten kívül. Ha ezek az információk kétszer körbefutottak a hengerforma kijelzőn, a Samsung logóját vagy egyéb promóciós ábráját fogja megjeleníteni színesben. A Samsung szerint nem reklámszlogenek vagy hirdetések, hanem a cég logóját tartalmazó imázsépítő képek fognak megjelenni az órán, amelyek nem lesznek irritálóak a járókelők számára.

Ingyenes wifi az óra alatt

Mivel a forgóóra a budapestiek egyik bevált találkozóhelyeként is funkcionál évtizedek óta, a felújítás során wifi internettel is lefedik a környékét: az óra közelében várakozók wifit támogató laptoppal vagy okostelefonnal ingyenesen elérhetik majd a világhálót. Kováts elmondta, hogy a Samsung még tárgyalásokat folytat az internet üzemeltetéséről, de a tervek szerint egyszerre legalább húszan tudnak majd e-mailt küldeni, híreket olvasni vagy közösségi oldalakat használni az óra közelében. A wifi elérési pontot egyébként nem magába az órába, hanem egy szomszédos épületbe fogják beépíteni, a vezeték nélküli internetet azonban annak közelében lehet majd használni. Még nem tudni, hogy az új forgóóra non-stop fog-e működni, vagy éjjelente kikapcsolják, de ez utóbbi esetben is mutatni fogja a pontos időt reggel 6 és éjjel 2 óra között mindennap, és a wifit is egész nap lehet majd használni a környékén.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tavaly még így nézett ki az óra és a nem működő szökőkút

Kétszázötvenezer darab LED adja a képet

Az új óra áramfogyasztása töredéke lesz az elődjének, amely közel ezer darab húsz-harminc wattos hagyományos izzót tartalmazott, bár ezek sosem világítottak rajta folyamatosan. Az új köztéri óra tizenhárom méteres kerületű képernyőhengere mintegy kétszázötvenezer darab diódát tartalmaz, amelyek fényerejét a szerkezet belsejében lévő ipari számítógép automatikusan szabályozza: nyári napsütésben maximumra kapcsolja, az esti sötétben pedig csökkenti erősségét.

A kifejezetten kültéri használatra szánt világító diódák üzemideje nagyságrendekkel hosszabb az egyszerű villanykörtékénél, így várhatóan évekig nem kell majd hozzányúlni a szerkezethez a LED-panelek cseréje miatt. A működését vezérlő számítógépet az acéloszlop belsejébe építették be, ehhez azonban szinte sosem kell hozzáférniük a működtetőknek, mert a komputer wifin és 3G-n képes kommunikálni a külvilággal, így az acél borítás megbontása nélkül el lehet végezni a szükséges beállításokat.