Vizsgálat indul az európai Facebook ellen

Vágólapra másolva!
A Facebook adatkezelési gyakorlatát az ír adatvédelmi biztos fogja átvilágítani, mivel Írországban működik a világ legnépszerűbb közösségi oldalának az európai leányvállalata, amelyre az uniós adatvédelmi előírások vonatkoznak.
Vágólapra másolva!

A Financial Times című gazdasági lap értesülései szerint Gary Davis, az ír adatvédelmi biztos és hivatala egy Europe versus Facebook nevű osztrák civil szervezet panaszai nyomán széles körű vizsgálatot indít a Facebook dublini központjával szemben, amely az összes európai felhasználót kiszolgálja. Gary Davis a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a civil szervezetek panaszai mellett azt is megvizsgálják majd, hogy a Facebook működése során maradéktalanul betartja-e az ír adatvédelmi előírásokat. Az ír átvilágítás eredményei várhatóan még az idén elérhetőek lesznek, és az teljesen független az Európai Unió vizsgálataitól.

Teljes körű vizsgálat indul a Facebook ellen

A civil szervezet felháborodását a Facebook új funkciója váltotta ki, amely automatikusan megosztja a felhasználói által elolvasott cikkeket, meghallgatott zenéket és hasonló tevékenységeket az ismerősökkel. Emellett problémásnak találták azt is, hogy a közösségi oldal a felhasználók gépén elhelyezett sütifájlok segítségével kilépésük után is nyomon követi, hogy milyen oldalakat keresnek fel - bár a közösségi oldal azóta javította ezt a problémát.

A panaszos társaság huszonkét pontba gyűjtötte össze a Facebook problémásnak vélt funkcióit, amelyek közt még a megbökés is megtalálható. Az osztrák civil szervezet szerint a Facebook nem a megfelelő módon kezeli felhasználóinak adatait, például nem törli fizikailag az üzeneteket, bejegyzéseket és felhasználói adatokat akkor sem, amikor az oldalnak erre adnak utasítást a felhasználók. Csupán rejtett módba kapcsolja a tartalmakat, amelyek fizikailag továbbra is elérhetők maradnak a szájt rendszereiben. A Europe vs Facebook problémásnak tartja a közösségi oldalra feltöltött fotókon lévő emberek automatikus bejelölését biztosító funkció működését is. A szervezet vádjai szerint emellett a Facebook gyakran arra hivatkozik, hogy amerikai cégként nem vonatkoznak rá az európai törvények, pedig mivel írországi központot működtet, ezért köteles lenne annak megfelelően kiszolgálni felhasználóit.

CD-kérésekkel idegesítik a Facebook működtetőit

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap híre szerint a Facebook nem megfelelőnek vélt adatkezelési gyakorlata elleni tiltakozásul egy másik szervezet vicces internetes kampányt kezdeményezett, amellyel a közösségi oldal működtetőit akarják idegesíteni.

Ehhez egy, a "troll face" nevű internetes mémre alapozott képet terjesztenek a hálózaton. Ezen annak a módját ismertetik, hogy a felhasználók miként tudják a közösségi oldal menüjében használni a Facebooknak azt a nem túl ismert szolgáltatását, amelynek keretében kérésre a cég CD-n postázza a felhasználók személyes adatait. A ZDNet amerikai technológiai magazin adatvédelmi blogja szerint a kampány valószínűleg elérte célját, mert a közösségi oldal levélben már arról értesíti az igénylőket, hogy a nagy számú megkeresés miatt valószínűleg a szokásosnál hosszabb ideig kell várniuk adataik lemezen való megérkezésére.