Facebookos csalók verték át Csisztu Zsuzsát

Csisztu Zsuzsa
Vágólapra másolva!
A Blikk értesülései szerint a televíziós műsorvezető nigériai típusúként ismert internetes csalás áldozatává vált a Facebookon. Az egyelőre ismeretlen csalók mintegy 560 ezer forintnak megfelelő összeggel rövidítették meg Csisztu Zsuzsát, aki a szakértő szerint ideális célpontja a célzott megkeresésekkel operáló online bűnözőknek.
Vágólapra másolva!

Csisztu a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy a közösségi oldalon olyan üzenetet kapott, amelyben arról értesítették, hogy egy afrikai országban nemrég elhunyt, korábban aranykereskedőként tevékenykedő távoli rokona tíz és fél millió dollárt, vagyis mintegy két és fél milliárd forintnak megfelelő örökséget hagyott rá.

Több mint félmillió forintot utalt át a csalóknak

Csisztu Zsuzsa a lapnak elmondta, hogy a levél szerzői egy állítólagos közjegyzői okiratot, halotti anyakönyvi kivonatot és banki igazolást is küldtek részére, és telefonon is beszélt egy magát ügyvédnek, majd egy magát bankigazgatónak kiadó emberrel. A riportertől közjegyzői költségekre hivatkozva 2500 dollárt, vagyis mintegy 560 ezer forintnak megfelelő összeget csaltak ki.

Csisztu a Blikk szerint már majdnem el is utazott Madridba a pénzt átvenni, ám ügyvédje jelezte neki, hogy valószínűleg csalásról van szó, ezért feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál - mivel ennek berkein belül működik a rendőrség csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya -, amelynek gyanúja szerint egy online bűnszervezet áldozatául esett a műsorvezető.

Dr Berényi András, Csisztu Zsuzsa ügyvédje az [origo]-nak elmondta, hogy az elkövetők profin építették fel a csalást, gondoskodtak arról, hogy elérhetőek legyenek, és az általuk küldött dokumentumok is élethűek voltak, bár ezeket nem postán, papír példányban hanem - a digitális manipulálásra is teret engedő - szkennelt formátumban küldték el a műsorvezetőnek. Az ügyvédben az keltett gyanút, hogy az ilyen jellegű eljárásoknál szokatlan módon különböző határidőket szabtak, és sokszor, erőszakosan keresték ügyfelét telefonon, sürgetve az ügyintézést.

Fejlettebb megoldásra váltanak a nigériai csalók

Béres Péter, a biztonsági szoftvereket készítő ESET cég szakértője az [origo]-nak elmondta, hogy a Csisztu Zsuzsa átveréséhez használt módszer a korábbi, egyszerre nagyszámú címzettnek kiküldött, általában mesés örökséget ígérő, sok éve terjedő nigériai levelek fejlettebb, személyre szabott változata.

Ebben az esetben az elkövetők nem több százezer embernek, hanem csak néhány, gondosan kiválasztott címzettnek küldik el az átveréshez használt üzeneteket. Így az elhunyt rokon neve is megegyezhet az állítólagos örökösével, ráadásul olyan hamis dokumentumokat is készíthetnek képszerkesztő programokkal, amelyen ugyancsak ez a név szerepel.

Csisztu ideális célpontja az online csalóknak

Béres szerint Csisztu Zsuzsa ideális célpontja az internetes átveréseknek, mivel nevére sok találatot dob fel a Google, így a nevét nem ismerő külföldi csalók is meg tudják állapítani róla hogy ismert, így feltehetően sikeres és jó egzisztenciával rendelkező ember. Az ESET szakértője szerint az ilyen levelek kiküldői általában olyan összeget kérnek állítólagos költségeik fedezésére, amelyet egy ilyen profilú ember meg tud fizetni. Mivel hazánkban az internet használatának még nem alakult ki mély kultúrája, Magyarország ideális terepe lehet a csalóknak, akik előszeretettel választanak ki női célpontokat, akik valószínűleg kevésbé értenek a világháló használatához férfitársaiknál.

A Facebook néhány napja jelentette be, hogy hamarosan az adathalász csalások elleni védelmi funkciót épít be, ez azonban csak az üzenőfalon, üzenetekben felbukkanó hiperlinkeket vizsgálja, így valószínűleg nem segített volna megelőzni a Csisztu Zsuzsa elleni célzott támadást sem.