"Sok minden olyan, mint élőben" - autóversenyzővel teszteltük az F1 2011 játékot

f1 2011 codemasters videojáték
Vágólapra másolva!
Wéber Gábor autóversenyzővel és egykori Forma-1-szimulátor-világbajnokkal közösen próbáltuk ki az idei versenyszezont feldolgozó F1 2011 játékot. A program riválisaihoz képest az eddigi legszebb grafikával örvendezteti meg a játékost, és akár egyetlen tévén is lehetővé teszi az egymás elleni versengést. Olvassa el és nézze meg, milyennek találtuk az idei év hivatalos F1-játékát!
Vágólapra másolva!

"Sok minden olyan, mint élőben" - Wéber Gábor autóversenyző teszteli az F1 2011-et

"A grafikán dolgoztak rendesen"

Wéber Gábor nem csupán túraautó-versenyző és F1-es szakkommentátor, hanem szimulátoros versenyzésben is volt már világbajnok, ezért kértük meg őt, hogy próbálja ki közösen az [origo]-val az idei év hivatalos Forma-1-játékát, az F1 2011-et. Fenti videónkon megnézheti, miként boldogult az átlagembereknek szánt játékkal!

Összességében az autóversenyzőnek nagyon tetszett az F1 2011 grafikája: a forró kipufogók mögött felforrósodni látszó levegő, az aszfalt melletti sódert begyűjtő, majd maguktól letisztuló kerekek, az élethűen mozgó karosszéria és rugózás. Wéber szerint a játékban sok minden ugyanolyan mint élőben, bár például a kormány pontos beállítása a programban sokkal kritikusabb jelentőségű, mint a valóságban, ahol "érzed az autót a fenekeddel". Szakértő tesztelőnk elégedett volt az ugyan nem túlságosan részletes, de a legfontosabb paraméterek finomhangolását lehetővé tevő autóbeállítási lehetőségekkel. Az F1 2011 legnagyobb vonzerejének azt tartotta, hogy az idei versenyzők, autók és pályák szerepelnek benne, tehát a játékos úgy érezheti magát a programban, mintha valóban a helyszínen lenne. Profi szimulátorosoknak ezt a játékot nem ajánlja Wéber Gábor, viszont arra tökéletesen alkalmasnak tartja, hogy valaki megtanulja vele a virtuális vezetés alapjait.

"Pont ugyanúgy veszítek két liter folyadékot"

A professzionális szoftvert és irányítókat használó szimulációs versenyzés ugyanis csaknem ugyanúgy igénybe veszi a sofőrt, mintha a valódi versenypályán száguldana. "Lehet, hogy furán hangzik, de az online versenyzés egy profi közegben ugyanolyan megterhelés, mint egy valódi autó volánjánál ülni. Pont ugyanúgy veszítek két liter folyadékot, pont ugyanúgy felgyorsul a pulzusom, pont ugyanaz játszódik le bennem otthon a gép előtt, mint egy valós futamon. Így pedig rengeteg tapasztalatot lehet szerezni" - magyarázta el az [origo]-nak Wéber.

A hivatásos autóversenyző a Grand Prix Legends című, még a kilencvenes évek végén megjelent, de máig komoly rajongótáborral rendelkező szimulátorral kezdte az ipart, amelyet még száz-kétszáz megahertzes Pentium-gépeken való futásra terveztek, azonban már olyan valósághű vezetési élményt biztosított, amit korábban egyetlen játék sem volt képes.

"Végre hús-vér emberek ellen küzdhettél, és nem a buta mesterséges intelligencia volt az ellenfél. Így ezzel kezdtem el komolyabban versenyezni, majd később ezzel a programmal lettem világbajnok." A versenyző szerint egyébként a hazai szerény anyagi lehetőségek miatt fordult a számítógépes szimulációs gyakorláshoz - hasonlóan két, azóta szintén valódi versenyeken induló társához, Michelisz Norberthez és Kiss Norberthez. "Magyarországon az anyagi lehetőségek korlátozottak, és nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy önerőből felépítsenek egy gokartos vagy forma autós karriert."

Wéber Gábornak manapság már nem sok ideje marad a számítógépes játékokra, de télen, amikor a versenyek hiánya miatt több szabadideje van, elmondása szerint néha azért előveszi kedvenc szimulátorait. "Persze az is előfordul, hogy egy-egy verseny előtt beülök arra a pályára, amire készülök, de ez ritka. Egy ismeretlen pálya esetében inkább előfordul, de egy szimulátor soha nem adja vissza tökéletesen a valós körülményeket, inkább csak a kanyarok sorrendjét lehet vele tanulni."

A következő oldalon elolvashatja az [origo] tesztelőjének tapasztalatait a játékkal!