Olcsó nemzeti laptopot mutatott be Banglades

Vágólapra másolva!
Doel névre hallgat és alig 27 ezer forintba kerül az első bangladesben gyártott laptop. A Doelből négy típus készül, és az állami tulajdonban lévő Telephone Shilpa Sangstha (TSS) telekommunikációs szolgáltató fogja árulni.
Vágólapra másolva!

A Doel alapmodellje körülbelül 27 ezer forintba fog kerülni, és Android rendszert fog futtatni. A laptopot először a kormányhivatalokban vezetik be, később azonban elérhetővé válik a vásárlóknak és az ország több tízmillió diákja számára is. "Sok előnnyel fog járni, ha az olcsóbban jutnak számítógéphez, és fel tudnak csatlakozni az internetre" - mondta Mohammad Ismail, a Telephone Shilpa Sangstha telekommunikációs cég igazgatója. A készülék az ország jellegzetes madaráról kapta nevét.

Banglades jelenleg a géphez szükséges alkatrészek tíz százalékát gyártja le, a többi alkatrészt importálják. A TSS igazgatója szerint fél évben belül javulni fog ez az arány, és az összetevők hatvan százalékát fogják az országon belül előállítani. A géppel komoly oktatási céljai vannak a kormánynak, már a Doel bemutatásán is beszélt arról a miniszterelnök, hogy e-könyvekkel kell felvértezni a laptopokat, hogy a jövő tanulóinak már ne kelljen nehéz könyveket cipelniük az iskolába.

A terv kritikusai szerint azonban a laptopok önmagukban nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy Bangladesben elterjesszék a számítógépeket és az internetet. A kormány Digitális Banglades néven elindított egy programot, amelynek az a célja, hogy 2021-re modernizálja az országot, megszüntesse a digitális szakadékot, és elindítsa az e-közigazgatást.