A Facebook legnépszerűbb webes játékait, többek közt a FarmVille-t és a Mafia Warst is jegyző Zynga cég bejelentette, hogy saját közösségi oldalt indít. A Zynga Directen keresztül a Facebookot nem használók is elérhetik majd a társaság webes játékait.

Ezzel a lépéssel a több százmillió felhasználó által használt webes játékokat fejlesztő cég jelentősen csökkenteni tudja a Facebooktól való függését - számolt be a Wall Street Journal amerikai üzleti lap.  Saját közösségi oldalán, a Zynga Directen ugyanis közvetlenül tudja majd kínálni az internetezőknek játékait, így a virtuális farmot vagy várost felépíteni kívánók közül azokat is el tudja érni, akik nem használnak Facebookot, valamint mobiltelefonos verziókat is kínálhat a játékokból.

Nem csak Facebookon lehet majd FarmVille-ezni

A társaság jelenleg saját honlapjáról a Facebookra irányítja át az érdeklődőket, de a jövőben közvetlenül itt is el lehet érni majd a böngészőben futó ingyenes, de hatékonyan csak fizetős extra tartalmak megvásárlásával használható játékokat. Bár a Facebook mobiltelefonos felületén eddig nem lehetett játékokat használni, a világ legnagyobb közösségi oldala hétfőn bejelentette, hogy nemsokára ez is lehetséges lesz.

Forrás: Farmville
A FarmVille-ben virtuális farmot építhet bárki, ha fizet, még jobbat

A San Francisco-i székhelyű, de több más országban is képviseletekkel rendelkező Zynga játékaival - például a FarmVille-lel vagy a CityVille-lel - havonta mintegy 230 millió felhasználó üti el idejét a Facebookon, a társaság piaci értékét húszmilliárd dollárosra becsülik.

Idén, nyáron a Facebook bejelentette, hogy Facebook Credit néven olyan virtuális fizetőeszközt vezet be, amelyekkel a közösségi oldalon elérhető játékokban és más applikációkban lehet fizetni. A közösségi játékok üzemeltetőihez beérkező vásárlásokból azonban a Facebook 30 százalékos részesedést kér. Ez a lépés érzékenyen érintheti a Zyngát, amelynek nyeresége az elmúlt negyedévben 95 százalékkal csökkent - írja a Wall Street Journal.

Mobiltelefonok felé nyithatnak

A társaság tervei szerint a Zynga.com-on keresztül a játékosok ugyanúgy teljes értékű változatban használhatják majd a FarmVille-t vagy valamelyik klónját. A rendszer teljes átjárást biztosít majd a facebookos és a közösségi oldaltól független játékosok között, így akár az is megoldható lesz, hogy valaki kedvétől függően időnként a Facebookról, máskor pedig a Zynga honlapján keresztül lépjen be megetetni virtuális állatait. A cég saját virtuális pénze mellett a facebookos krediteket is elfogadja majd virtuális javak vásárlásához.

Az üzleti lap szerint piacelemzők azt tartják valószínűnek, hogy a Zynga elsősorban mobiltelefonos játékok felé fog nyitni. Bár a társaság készített már néhány ilyen programot, ezek eddig nem képezték fontos üzleti célcsoportját, az okostelefonok terjedésével azonban egyre jövedelmezőbb területté válnak.