Utolsó lehetőség a népszámlálás online kitöltésére

Vágólapra másolva!
Október 16-án, vasárnap éjfélig lehet az interneten keresztül kitölteni a 2011-es népszámlálás kérdőíveit, aki lecsúszik a határidőről, az a későbbiekben már csak papíron adhatja le azt. Az Enepszamlalas.hu oldalon eddig a vártnál többen adták le adataikat, az internetes kitöltésre először idén van lehetőség Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által működtetett oldalon annak október 1-jei indulását követően péntek délutánig 600 ezer háztartás adatait rögzítették. Ez a magyar háztartások 13,9 százaléka, noha a hivatal előzetesen arra számított, hogy csak az otthonok tíz százaléka választja az online lehetőséget.

Hétvégére várják az utolsó nagy rohamot

Kópházi József, a KSH informatikai főosztályvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy az eddigi mérések alapján mindig vasárnap érkezett a legnagyobb felhasználói roham az Enepszamlalas.hu-ra. Az első hétvége második napján, október 2-án több mint ötvenezer kérdőívet töltöttek ki sikeresen az oldalon, egy héttel később, 9-én pedig még többet, közel hetvenezer kérdőívet adtak le a papír kérdőívnél gyorsabban kitölthető internetes felületen.

Mivel a rendszer lehetővé teszi, hogy a kitöltést a felhasználók bármikor félbehagyják és később folytassák, sikeresen kitöltöttnek a lezárt, azaz később már nem módosítható, automatikus ellenőrzésen is átesett adatlapok számítanak. Az utolsó hétvége előtt egyébként az eddig leadott kérdőívek tíz százaléka nem volt még lezárva, azaz sikeresen leadva.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Ez a felület fogadja az internetes kitöltőket

Kópházi József szerint beindítását követően egyszer sem érte akkora terhelés az elektronikus népszámlálási rendszert, hogy az elérte volna maximális kapacitását. Egyetlen kisebb probléma zavarta meg az online rendszert: a kérdőíveken szereplő azonosítót és internetes jelszót olyan betűtípussal nyomtatták ki, amelyen a nagy I (i) és kis l (el) betűk egyformán néztek ki, ezért akinek ez a két betű vegyesen is szerepelt a belépési kódjaiban, az sokszor csak többszöri próbálkozásra tudta eltalálni a megfelelő kombinációt a bejelentkezéshez. A jelszó esetleges elgépelése senkit nem zárt ki az internetes leadásból.

Vasárnap éjfélkor bezár

A KSH informatikai főosztályvezetője elmondta, hogy vasárnap éjfélig be kell fejezni a kérdőív kitöltését, és ahhoz, hogy a rendszer befogadja azt, éjfélig véglegesíteni is kell. Aki október 16-án éjfélig nem adja le online kérdőívét, az már csak papíron teheti meg azt a hónap végéig - ha ezt sem teszi meg, szabálysértési eljárást indíthatnak ellene, és pénzbírságot róhatnak ki rá.

Az internetes kitöltést Internet Explorer 6-nál újabb, bármelyik ismert böngészővel el lehet végezni, a sikeres lezárást követően az oldal egy kinyomtatható kódot is tartalmazó igazolást generál, amellyel a kérdezőbiztosoknak igazolni lehet az internetes kitöltést. A népszámlálást felügyelők egyébként egy kizárólag számukra elérhető felületen meg tudják nézni, hogy körzetükben mely háztartások adták már le sikeresen a kérdőívet az interneten keresztül.

A KSH pénteki statisztikái szerint a legnagyobb arányban a nyugat-dunántúli Enesén (22,6 százalék) választották az internetes leadást a háztartások. A 21,6 százalékos online leadási adataival a főváros még a dobogóra sem került fel, Veszprémben és Székesfehérváron is többen választották az internetes kitöltést.