21 millió letöltéssel az Avatar vezeti a torrent toplistát

Vágólapra másolva!
Nem csak a mozik pénztárában döntötte meg a rekordokat James Cameron 2008-as 3D-s sci-fije, az Avatar. A torrentszervereken is ez a film volt a legnépszerűbb.
Vágólapra másolva!

Legalább 21 milliószor töltötték le az Avatar-t, ezzel vezeti a legtöbbször letorrentezett filmek toplistáját. A listát a fájlcsere világával foglalkozó TorrentFreak hírblog állította össze publikus Bittorrent trackerek adatai alapján. Az oldal havi rendszerességgel közli, hogy mely filmek számítanak az elmúlt harminc nap torrentslágerének.

Cameron filmje több mint kétmillió letöltéssel előzte meg a megosztott második helyen lévő A sötét lovag-ot és az első Transformers filmet, amelyeket csak 19 millióan torrenteztek le. Remekül teljesített még a Eredet (18 millió), és a Másnaposok (17 millió) is a fájlmegosztó oldalakon. A toplista összeállításához használt adatbázis 2006-ra megy vissza, a filmek közül azonban egyedül A tégla ilyen régi, a többi torrentsláger valamivel újabb.

A toplistán szereplő filmek többsége óriási mozisiker is lett. A letöltési lehetőség nem vette el az emberek kedvét attól, hogy elmenjenek a moziba. Még a lista legkevesebb bevételt hozó filmje, a Ha/ver, sem számít bukásnak. Matthew Vaughn filmje bőven visszatermelte az elkészítésének költségeit és szép nyereséget hozott.