Vágólapra másolva!
Asztali sóval lehet tuningolni a merevlemezek adattároló kapacitását - fedezték fel a szingapúri Agency for Science Technology kutatói.
Vágólapra másolva!

A már legyártott merevlemezek utósózásával sajnos nem lehet megnövelni kapacitásukat, a jövő winchesterei azonban jóval több információt tudnak majd tárolni a szingapúri kutatók felfedezésének köszönhetően.

A hagyományos merevlemezek felületén nanoméretű szemcsék találhatóak véletlenszerű mintában. A hét-nyolc nanométeres szemcsékből körülbelül tíz darabra van szükség ahhoz, hogy egy bitnyi inforációt tároljunk. A dr Joel Yang által vezetett csapat elektronsugár-litográfiás eljárással képes volt sót juttatni a lemezek felületére. Az így kapott lemezen tíz nanométeres szemcsék jöttek létre, ezekből azonban egy is elég volt az egy bitnyi információ tárolására.

A felfedezés hatszoros növekedést hozhat a merevlemezek tárterületében. Az egyterabájtos notebook merevlemezek és kétterabájtos asztali gépbe való lemezek helyét átvehetik a 10-15 terabájtos lemezek. Dr Yang csapata azon dolgozik tovább, hogy a lemezek bitsűrűségét tovább növeljék.