Felismeri használóját az új Android

samsung galaxy nexus
Vágólapra másolva!
A Google bemutatta Android szoftverének legújabb négyes verzióját, amely egyaránt használható lesz okostelefonon és táblaszámítógépen is. A legújabb kiadásba már olyan funkciót is beépítettek, amely a beépített kamerán át felismeri használóját, így automatikusan ki tudja oldani a képernyőzár feloldását. A fejlesztése alatt Ice Cream Sandwich (jégkrémszendvics) néven emlegetett szoftver a Samsung Galaxy Nexus nevű felső kategóriás mobilon debütál. 
Vágólapra másolva!

Az Android 4.0 megjelenése előtt a Google mobilszoftveréből két fő verzió létezett, a kettessel kezdődő kiadást szánták okostelefonokra, a hármas pedig főként tableteken volt használatos, bár a gyártók hajlamosak voltak figyelmen kívül hagyni ezt. A négyes Androidban a Google fejlesztői egyesítették kisebb képernyős okostelefonokon és a nagyobb kijelzővel szerelt táblagépeken használatos funkciókat.

HD-felbontású szupermobilon debütál

Elsőként a Samsung Galaxy Nexus nevű, novemberben debütáló okostelefonján lesz elérhető a szoftver, amely egy felső kategóriás készülék. Minden eddigi mobilnál nagyobb, 4,65 colos, azaz közel 12 centiméteres érintőképernyővel szerelték fel, amely 1280x720 pixeles, vagyis a HD-ready tévékéhez hasonló felbontást használ, így nagyfelbontású videókat is képes eredeti minőségükben lejátszani.

Forrás: [origo]
A Samsung csúcstelefonján debütált az új Android

A készüléket kétmagos, 1,2 gigahertzen működő processzorral szerelik fel, a rendszer működését pedig egy gigabájt memória teszi benne folyamatossá. A gyártó közlése szerint a telefonból készülni fog a 4G-s mobiltechnológiát is támogató változat, bár az csak bizonyos régiókban lesz elérhető.

Felismeri használóját az új Android

Az új Androidba már egy olyan új funkciót is beépítenek, amely felválthatja a minta rajzolásával kikapcsolható képernyőzárat, a 4.0-s verzió ugyanis képes lesz arra, hogy felismerje használójának arcát az előlapi kamerával. Az iPhone új szoftveréhez hasonlóan az új Androidon is el lehet majd érni néhány funkciót - például a beérkezett üzeneteket és a fényképezőt - a telefon zárolt üzemmódjában.

Már második Google fejlesztői telefonját gyártja a Samsung

Az új szoftver már nem igényli azt sem, hogy a készülékeket Android-mobilokon szokásos menü, visszalépés és főmenü gombokkal felszereljék, mivel ezek virtuális másait megjeleníti a képernyő alján. Az új verzióban már csoportokba is lehet majd rendezni az appok ikonjait, a futó programok között pedig egy új, áttekinthetőbb felületen lehet válogatni. Ezenkívül beépítettek egy Android Beam nevű funkciót a rendszerbe, amely lehetővé teszi, hogy az NFC nevű technológiát használó telefonok tulajdonosai készülékeik összeérintésével küldhessenek linkeket, kontaktokat vagy fájlokat egymásnak. Továbbfejlesztették a beszédfelismerő funkcióját, amely most már bekapcsolt állapotban folyamatosan aktív lesz, azaz tulajdonosa bármikor szólhat a készülékéhez anélkül, hogy ezt a lehetőséget manuálisan be kellene kapcsolnia - bár magyar nyelven az Android továbbra sem ért.