Vágólapra másolva!
Még a legnagyobb fotográfusok sem dicsekedhetnek azzal, hogy minden képük tökéletesen élesre sikerül. Az utólag újrafókuszálható képeket készítő, napokban boltokba került, mindössze kilencvenezer forintnak megfelelő összegért megvehető Lytro kamera azonban pontosan ezt ígéri az amatőröknek.
Vágólapra másolva!

A digitális fényképezőgépek megjelenésével sokkal kényelmesebb lett a nyaralás és a családi összejövetelek fotózása. Nem az előhívás után derül ki, hogy az egész sorozat életlen vagy túlexponált lett, rögtön a kép elkattintása után megnézhető az eredmény. Még így is megesik azonban, hogy a nevezetességek közti rohanásban, vagy a hátlapi LCD apró mérete miatt elkerüli figyelmünket, hogy például az Eiffel-torony helyett az előtte mászkáló gyalogosokra fókuszáltunk.

A Lytro nevű, teljesen új eljárással dolgozó digitális kamera az elrontott képek miatti bosszankodástól próbálja megóvni a felhasználókat. A csúcstechnológiát használó zsebre vágható kamera nem képpontonként rögzíti a világot, hanem a lencsére eső fény irányát és intenzitását tárolja el. Ezekből az adatokból utólag meg lehet alkotni a képet, amelyet a kamera látott, méghozzá úgy, hogy utólag állítjuk be, mi volt fókuszban a fotón. Nyaralás közben csak arra kell figyelnie a Lytro-tulajdonosnak, hogy ne felejtsen el fényképezni, az élességet ráér otthon, a számítógépe előtt ülve beállítani. A számítógép előtt kedvére művészkedhet: ha akarja, a hátteret mossa el, ha úgy kívánja, az előtérben álló embert.

https://www.lytro.com/living-pictures/139/embed
Egy kattintással fókuszálni, két kattintással zoomolni lehet az élő fényképen

A kamera működését borzasztóan egyszerűvé teszi és felgyorsítja, hogy a felhasználónak nem kell az élesség beállításával foglalkoznia - erre szolgáló tárcsa vagy gomb sincs a készüléken: a Lytrón mindössze egy zoomcsúszka, egy elsütőgomb és egy bekapcsológomb kapott helyet. Ennyi elég ahhoz, hogy a készülék rögzítse a fénysugarakat, az utómunkához pedig úgyis a felhasználó rendelkezésére áll egy komplett számítógép több gigahertzes teljesítménye. Hasonló logika áll a mai gépek legtöbbjén elérhető digitális negatív (RAW) formátum mögött, ám az jóval kisebb teret enged az utólagos módosításoknak a Lytróban alkalmazott módszerhez képest.

Formabontó külsőt kapott

A Lytro kamerája külsejében sem próbál hasonlítani a hagyományos fényképezőgépekre: a készülék hasáb alakú, egyik végén a lencse található, a másik végén egy LCD-kijelző, inkább tűnik futurisztikus gyermekjátéknak, mint komoly eszköznek. Markolata nincsen, két ujj közé csippentve, vagy marokra fogva lehet vele fotózni, mintha használója egy zseblámpával akarna megvilágítani valakit.

Forrás: Lytro
Nem kell két marokra fogni a Lytro kamerát

A kamerákra hajazó külső mellett az unalmas ezüstszürke és fekete színnel is szakítottak a Lytro dizájnerei. A nyolc gigabájtnyi beépített memóriával rendelkező kamera kék és szürke színben vásárolható meg, a 16 gigabájtos modell pedig piros színt kapott, mint a versenyautók.

Kis felbontáson fotóz a Lytro

A gyártó egy kérdésre nem ad pontos választ: milyen felbontásúak a Lytro képei. A kamera reklámanyagában az szerepel, hogy 11 millió darab fénysugarat rögzít a szenzor, ebből azonban nem tudjuk kiszámolni, mekkora lesz a kép. Ugyanez a dokumentum HD-felbontású képekről is beszél, ez azonban alig két megapixeles felbontásnak felel meg. Az biztos, hogy a mostanra általánossá vált 10-12 megapixeles felbontásnál kisebben dolgozik a Lytro, ám valószínűnek tűnik, hogy a szabadon állítható képeivel még így is vonzani fogja a vásárlókat, hiszen olcsóbb változata négyszáz dollárba, vagyis mintegy kilencvenezer forintba kerül. Ez 8 gigabájt beépített tárhellyel rendelkezik, amely mintegy háromszázötven fotó tárolására elegendő.

Forrás: Lytro
Apró biztonsági kamerára hajaz a Lytro fényképezőgép

A cég alapítója az Ars Technica technológiai szaklapnak azt nyilatkozta, hogy a legtöbb tíz megapixeles fotót sosem nézik meg teljes felbontásban, csupán összenyomva egy kisebb monitoron. A készítők ezért döntöttek úgy, hogy feláldozzák a nagy felbontást, és a készülék szenzorát inkább gazdagabb fénysugáradatok rögzítésére használják.

Élő képeket készít a kamera

Az új eljárással készített képeknek remek nevet talált a kamerát készítő csapat. A hagyományos fotóval szemben élő képeknek nevezik a saját fényképeiket. A cég honlapján megtekinthető galériából az ok is nyilvánvalóvá válik: a böngészőben megnyitható képnézegetővel a galériát böngésző felhasználó is játszhat az élességgel. Ha nem az érdekli a képen, amit a fotós fontosnak vélt, akkor egy kattintással a háttérben meghúzódó tárgyakat állíthatja a fókuszba. Az élmény leginkább a több ezer képből összeállított gigapixeles panorámafotókba való belenagyításra hasonlít. Lényeges különbség viszont, hogy míg a gigapixeles képhez milliós felszerelés kell, a Lyro kamerát körülbelül százezer forintért meg lehet majd venni.

A technológia egyetlen komoly hátránya, hogy még rendkívül kevés dolog támogatja. A képeket csak a flashes nézegetőben lehet megnézni, a kamerát kezelő szoftver egyelőre csak Mac OS X-re érhető el. A weblap ígérete szerint a készülék boltba kerülésének idejére a windowsos program is elérhetővé válik.