Elhagyta az Apple-t a Siri atyja

Vágólapra másolva!
Elhagyta az Apple-t Dag Kittlaus, az iPhone 4S hangfelismerő funkcióját kifejlesztő csapat egyik tagja. Az All Things Digital értesülései szerint az Apple-nél számoltak a távozásával, Kittlaus pedig barátian vált meg a cégtől.
Vágólapra másolva!

Kittlaus azért vált meg az Apple-től, hogy közelebb lehessen Chicagóban élő családjához, kipihenje magát, és befektetőként dolgozzon tovább. Darrell Etherington, a GigaOM üzleti blog egyik szerzője szerint Kittlaus felmondása nem ért senkit meglepetésként, mert régen tervezte már ezt a lépést. A Siri technológiai vezetője és főmérnöke továbbra is az Apple-nél dolgozik.

Kittlaus 2007-ben alapította két társával együtt a Sirit az SRI Ventures támogatásával. A hangvezérelt személyiasszisztens-szoftver fejlesztéséhez mesterségesintelligencia-technológiák felhasználásával vágtak neki. A cég 2008-ban zárta le első, 2009-ben pedig második befektetési körét. Eredetileg iPhone-alkalmazásként adták ki a fejlesztést, azonban az Apple 2010-ben felvásárolta a céget, a Sirit pedig az iOS 5-ös kiadásának egyik alapfunkciójává tette.

A hangvezérléssel működő asszisztens az új iPhone 4S okostelefon egyik legfontosabb vonzereje lehet. A program nemcsak egyszerű parancsokat tud teljesíteni, hanem egészen komplex utasításokat is megért. Arrébb lehet vele tetetni találkozókat, meg lehet tőle kérdezni, melyik mozi játssza az épp minket érdeklő filmet, vagy hogy vannak-e jó éttermek a környéken. Bár a Sirit tartalmazó iOS 5-öt több korábbi Apple készülékre lehet feltelepíteni, a Siri csak a legújabb iPhone-okon működik.