A lövöldözésre vágyó játékosoknak idén sem lesz okuk panaszra, két sikerjáték, a Battlefield és a Call of Duty: Modern Warfare folytatása is hamarosan a boltokba kerül. Az autós száguldásra vágyókat a végletekig kielégíti majd a hamarosan érkező új Need for Speed, amelyben fél Amerikán át száguldva kell fejvesztve menekülni csodajárgányokkal. Összegyűjtöttük az idén karácsonyig megérkező legjobb új videojátékokat.

Batman: Arkham City (Xbox 360, PS3, PC, megjelent)

Miről szól? A játék előző részében csak egy  nyomasztó elmegyógyintézet belsejében kalandozhatott a játékos, az idén megjelenő Arkham Cityben már egy fél város áll a játékos rendelkezésére. A Batmant irányító játékos végiglopakodhat a börtönné alakított Arkham városzrészen, a hős övéről leakasztott kütyükkel ütheti ki a várost ellepő bűnözőket, vagy akár óriási verekedésekbe is keveredhet. A játék ugyan nem teljesen nyílt világban játszódik, ám elég küldetést és cselekményszálat tartalmaz ahhoz, hogy a játékosok teljesen beleéljék magukat a sötét lovag szerepébe.

 

 

Kinek ajánljuk: a körülbelül negyven óra alatt végigvihető Arkham City azoknak szól, akik a verekedős játékoknál kicsit okosabb videojátékra vágynak, és akik alig győzik kivárni a Christopher Nolan rendezte The Dark Knight Rises mozifilmet. A szuperhősös tematika ellenére az Arkham City nem gyerekjáték, csak tizenhat éven felülieknek ajánlott  véres jelenetei miatt.

***

Battlefield 3 (Xbox 360, PS3, PC, iOS, megjelent)

Miről szól? A Battlefield 3 egy  lövöldözős játék, amelyben a játékos az amerikai haditengerészet elitkatonáinak bőrébe bújhat. A program harmadik része egy vadonatúj grafikai motort használ, ami minden eddiginél élethűbb megjelenítést tesz lehetővé. A többek közt Párizsban, Teheránban  és New Yorkban zajló missziók teljesítése során épületek felrobbantása is fontos szerephez jut, sokszor ugyanis a harctér megváltoztatása árán lehet győzelmet aratni, persze ehhez nem elég Rambóként lövöldözni, a taktikai nyomulást a játék sokkal jobban díjazza.

 

 

Kinek ajánljuk: a Battlefield-játékoknak nem az egyjátékos kampány a legnagyobb vonzereje, hanem a többszereplős lövöldözés: a játékban az ismerősök ellen, vagy akár velük vállvetve is lehet teljesíteni missziókat. PC-n a játék elég erős konfigurációt igényel futtatásához, konzolos verziói esetében az irányítás igényelhet megszokást azoknak, akik korábban csak egérrel játszottak fps-játékokat. Mivel háborús játékról van szó, ezt a programot is 16 éven felülieknek szánják készítői.

***

LEGO Harry Potter Years 5-7 (PC, Xbox 360, PC, PS3, Wii, NDS, 3DS, PSP, megjelenés: november 18.)

Miről szól? Harry Potter meghódította a könyvespolcokat, a mozikat és a számítógépeket is. A gonosszal küzdő varázslótanonc kétezres évek első évtizedének egyik legjellegzetesebb figurája. Mégis sokáig, a könyvsorozat lezárásáig kellett várni arra, hogy LEGO videojáték legyen a történetből.  A játék elsősorban a gyerekeknek szól, de a LEGO-játékok mindig arról voltak híresek, hogy a felnőttek számára is élvezhetőek maradtak. A játékos műanyag Harryvel és Herminonéval szaladgálva gyűjthet tárgyakat, új varázslatokat tanulhat az építőkockákból összerakott világ manipulálására, és meghallgathatja a Hagrid vagy éppen Dumbledore tanácsait. Sok újdonságot nem tartalmaz a Harry Potter Years 5-7, viszont lehetőséget ad arra, hogy gyerekes, játékos formában végigélje a játékos a könyvek történetét.

 

Kinek ajánljuk: Harry Potter kalandjait "hagyományos" videojátékban is feldolgozták, a legós verzió főként gyerekeknek, vagy nem hardcore játékosnak számító barátnőknek szánják könnyű irányítása, és minimális erőszakossága miatt. A program besorolását még nem végezték el, előző részét hét éven felülieknek szánták, valószínűleg az új epizódra is hasonlók vonatkoznak majd.

***


Need for Speed: The Run (PC, Xbox 360, PC, PS3, Wii, NDS, PSP, megjelenés: november 18.)

Miről szól? A két évvel ezelőtt sikerrel újjáélesztett Need for Speed autóversenyes játékok legújabb darabja nem a szimulátoros, élethű versenyzést, hanem az adrenalinszint egekbe emelését helyezi előtérbe. Ebben a játékban a San Franciscótól New Yorkig kell csodajárgányokon menekülnie a játékosnak üldözői elől változatos tájon, érintve Las Vegast, Denvert és Detroitot is. Természetesen nem unalmas cammogásról van szó, hol helikopterek, hol bűnözők próbálják a főszereplőt rommá törni, és ez az első Need for Speed-játék, amelyben ki is lehet szállni a volán mögül, ami bizonyos missziók teljesítéséhez elengedhetetlen.

 

 

Kinek ajánljuk: Bár az autós játékokat nagyon sokan szeretik, a hagyományos szimulátorokat az átlaggamerek jelentős része unalmasnak találja. Nekik való a The Run, amelyben sokkal inkább a látványos akciójelenetek dominálnak, mint a valós fizikai hatások megvalósítása. Ezzel a játékkal mindenki kiélheti majd a dugóban való araszolás során felgyülemlett agressziót, legalábbis akkor, ha idősebb 16 évesnél.

***

Call of Duty: Modern Warfare 3 (Wii, Xbox 360, PC, PS3, NDS, megjelenés: november 8.)

Miről szól? Tovább dúl a háború Posztszovjetisztánban, és a játékos kezében az eszköz, hogy megpróbálja megállítani a pusztítást. A Modern Warfare játékok legújabb részének története szerint az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció harcban áll, az orosz csapatok Európa leigázásával foglalatoskodnak, a játékos által irányított kommandósoknak pedig az a dolga, hogy az inváziót hátráltassák vagy az USA harcát könnyítsék. A játékot megvásárlók lövöldözhetnek terroristákra Londonban, és küzdhetnek irodáról irodára a New York-i tőzsde épületében. A játék hat-nyolc órány mozifilmszerű élményt ígér mindenkinek, akinek van PC-je vagy konzolja hozzá, és aki képes megküzdeni a gép által irányított ellenfelekkel.

 

 

Kinek ajánljuk: James Bond, Jack Ryan és Rambó összes rajongójának, aki egy akciófilm megnézése helyett maga szeretné a kezébe venni a világ ügyeinek intézését. A Modern Warfare története ebben a játékban sem ér véget, a korábbi játékokból megismert szereplők sorsáról viszont újabb információkat tudunk meg. Az olyan, lövöldözős játékok rajongóinak ajánljuk, akiket nem csak az akció, hanem a sztori is érdekel.

***

Saints Row: The Third (Xbox 360, PC, PS3, megjelenés: november 18.)

Miről szól? A Saints Row játék a világ legnépszerűbb gengszterszimulátora, a GTA riválisa, amelynek első két része nyomába sem ért annak, a harmadik résznek azonban az előzetes videók alapján van esélye erre. Bár kissé az animációs filmeket mímeli a karakterek kidolgozása,  mocskos nyelvezete és brutalitása miatt kizárólag tizennyolc éven felülieknek ajánlott játék a jövőben játszódik, ahol az egyik helyi gang oszlopos tagját alakíthatja a játékos. A GTA-hoz hasonlóan egy teljes várost bejárható a programban, az autók mellett különböző légi járművekbe, de akár fagylaltoskocsiba is beszállhat. Furcsa módon a játékba csak a számítógép elleni kooperatív módot építenek be, egymás elleni küzdelemre nem lesz módja az emberi játékosoknak.

 

 

Kinek ajánljuk: Annak, aki nem győzi kivárni a GTA ötödik részét, de egyfajta gengszter Sims-re vágyik, vagyis szereti azokat a játékokat, amelyek világában szabadon lehet mozogni, és a karakterek kinézete is testreszabható.

***

Forza Motorsport 4 (Xbox 360, megjelent)

Miről szól? A Forza-sorozat a Microsoft kiemelt autószimulátora, gyakorlatilag a playstationös Gran Turismo xboxos megfelelője. Egy profi játékos számára ez a játék nem minősül szimulátornak, egy átlagember számára azonban teljesen élethű vezetési élményt nyújt.A játékban mintegy nyolcvan gyártó félezer járművét lehet kipróbálni, persze ahhoz, hogy mindegyik volánja mögé be lehessen ülni, meg kell nyerni versenyeket. A Forzában nem csak százmilliós versenyautók, hanem akár egy egyszerű Suzuki SX4-est, vagy nyolcvanas évekből származó Toyota MX2-t is lehet nyúzni és tuningolni, de a vadonatúj M5-ös BMW virtuális mása is kipróbálható. A játék házigazdája a Top Gear című brit autós műsor egyik vezetője, Jeremy Clarkson, és a műsor tesztpályáján is lehet száguldozni benne.

 

 

Kinek ajánljuk? Sajnos a játék csak Xbox 360-ra létezik, de szinte bárkiből elő tudja csalogatni az autóőrültet. A megnyert autókat alaposan fel lehet tuningolni, és különböző menettulajdonságaik is állíthatók, a megfelelő értékek elérésével pedig órákon át el lehet bíbelődni. A szimulátort három éven felülieknek ajánlják, de valószínűleg csak ennél idősebb gyerekek tudnak elboldogulni irányításával.

***

FIFA 12 (Xbox 360, PS3, PC, Wii, PSP, megjelent)

Miről szól? Évről-évre megjelenik a FIFA focis játék, és évről-évre javítanak benne valami apróságot. Idén a korábbi, a foci szépségeit túlzottan leegyszerűsítő szerelési rendszert írták át az Electronic Arts játéktervezői. Ezzel garantálták, hogy az eddig profinak számító játékosok is kénytelenek lesznek pár nehézség fokozattal alacsonyabban kezdeni a játékkal való ismerkedést. Az új mechanikával megoldott cselezésen túl a játék a szokásos élményt hozza tesztelőink szerint. Azoknak azonban, akik egy-egy meccsre átvehetik a kedvenc csapatuk irányítását úgy, hogy a tévéből is ismerős Faragó - Hajdú B. páros kommentárja kíséri megmozdulásait, biztos hogy nem fog csalódást okozni a játék.

 

 

Kinek ajánljuk: a FIFA 12 nem csak a focirajongóknak szól, azoknak is ajánljuk, akik szeretnének egy pörgős, a játékost a kanapéra szögező sportjátékot venni magunkank vagy ismerőseiknek. A győzelem akkor is édes, ha amúgy nem követjük az európai fociligát, sőt még a nemzeti tizenegy mérkőzéseire se járunk ki.