A CIA is a Facebookról szerzi információit

Vágólapra másolva!
A központi amerikai hírszerzés egy Virginia állambeli ipari parkban lévő központból folyamatosan figyeli a Facebookra és Twitterre írt bejegyzéseket - számolt be az AP amerikai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az AP értesülései szerint a CIA speciális rendszerei segítségével naponta akár ötmillió internetes bejegyzés tartalmát tudja átnézni a legkülönbözőbb nyelveken az arabtól a kínaiig. A hírszerzés korábban amerikai és külföldi blogok, hírszájtok, tévé-, és rádióműsorok, nyilvános online chatszobák eseményeit és napilapok cikkeit kísérelte folyamatosan figyelemmel, 2009 óta azonban a Facebookot és a Twittert, valamint más közösségi hálózatokat is felhasználnak az információszerzéshez.

Ezeken a platformokon keresztül a hírszerzés például arról szerezhet információt, hogy egy közel-keleti országban végrehajtott támadás milyen visszhangot váltott ki az adott régióban, így vizsgálták például Oszama Bin Laden lelövésének hatásait is. Az AP cikke szerint az internetes források elemzése révén a CIA már előzetesen tudta, hogy forradalom fog kitörni Egyiptomban, bár az utcai harcok kitörésének várható dátumát így még nem lehet megjósolni, a diktatórikus rezsimek bukását viszont igen - nyilatkozta Doug Naquin, a CIA Nyílt Forrás nevű központjának vezetője.

Több száz elemző olvas blogokat a CIA-nél

Ezt a központot a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokat követően hozták létre a terrorista csoportok elleni fellépés részeként, és több száz elemzőt foglalkoztat, akik eltérő témák iránt kutatnak az interneten, ezek listája azonban titkosítva van. A központ legtöbb munkatársa egy Virginia államban lévő ipari parkban dolgozik, de világszerte működő amerikai követségeken is dolgoznak emberei.

Naquin elmondása szerint a központban foglalkozott adatelemzők felsőfokú képzettséggel rendelkeznek, sokuk több nyelven is beszél, így olyan információkat is fel tudnak kutatni a világhálón, amely egy átlagos Google-használónak elkerülné a figyelmét. A központ által készített hírszerzési beszámoló kivonata csaknem minden nap Barack Obama amerikai elnök asztalára kerül áttekintésre. Az ebben foglalt adatokat azonban sokszor valamelyest korrigálják, mivel egy fejlődő ország esetében nem mindenki fér hozzá a világhálóhoz, ezért az ott megjelenő vélemények nem tükrözik a teljes régióét.