Okostelefont télen a legrosszabb használni: le kell venni a kényelmes, meleg kesztyűt, ha hívnak vagy ha levél jön, mert az érintőképernyők többségét csak csupasz kézzel lehet használni. Trükkök szerencsére vannak, így azoknak sem fagynak le az ujjaik tavaszra, akik télen is ragaszkodnak iPhone-jukhoz.

Az Apple a sarkaiból forgatta ki az okostelefonok világát négy évvel ezelőtt az iPhone-nal, amelyet minden korábbi készüléknél kényelmesebben lehetett használni, egyszerűen képernyőjének tapogatásával. Korábban az ehhez hasonló eszközök többségét csak műanyag pálcával lehetett vezérelni, vagy legfeljebb egyes részeit bökdösni az ujjbeggyel, olyan összetett műveletekre, mint például az ujjak széthúzásával történő nagyítás és kicsinyítés, soha nem volt mód. Cikkünkből megtudhatja, hogyan működnek az érintőképernyők, és miért nem lehet kesztyűben használni az iPhone-t.

A jelenleg kapható okostelefonokban és tabletekben használatos érintőképernyők mindegyike több rétegből épül fel. A szendvics legalján egy folyadékkristályos (LCD) vagy szerves (AMOLED) képernyő panel található, ezek azonban önmagukban csak a kép megjelenítésére alkalmasak a hagyományos monitorokhoz hasonlóan.

Forrás: [origo]
Több ponton érzékel, így játékra is alkalmas a kapacitív kijelző

Feléjük egy külön rétegen kell elhelyezni egy olyan érzékelőt, amely lehetővé teszi a képernyőnek, hogy detektálja, melyik részén érintették meg, mai, az iPhone-ban debütált fejlettebb változatai pedig már ujjal végrehajtott gesztusok felismerésére is képesek.

Csak az erőből ért a rezisztív kijelző

A régebbi okostelefonok, a kocsiban használt navigációs eszközök és a PDA-k az érintőkijelzők legyegyszerűbb, rezisztívnek nevezett típusát használták. Ennek érzékelőrétege két, eltérő feszültségű, átlátszó fémfóliából áll, amelyet vékony rés választ el egymástól. Ha a felhasználó érintőpálcával megnyomja a kijelzőt, akkor a két fólia összeér, töltésük megváltozik, a hardver pedig ennek alapján kiszámolja, hogy hol értek hozzá a kijelzőhöz.

Forrás: [origo]
Rajzolgatni kényelmesebb tollal, tárcsázni viszont ujjal az igazi

A rezisztív kijelzők legnagyobb hátránya, hogy az egyszerű érintést nem veszik észre. Valóban meg kell nyomni a kijelzőt, lehetőleg
valami kis tárgyat használva, hogy a készülékünk érezze a kattintást. Öröm az ürömben, hogy a rezisztív kijelzőt bármivel lehet kezelni: kesztyűs kézzel, tollkupakkal és evőpálcikával is. Ha a mindennapokban nem is tökéletesek az ilyen érintőképernyővel működő kütyük, télen ezek a legkényelmesebbek, így ipari célú it-eszközökben is használják a megoldást.

Ezért nem lehet kesztyűben használni az iPhone-t

A rezisztív kijelzők összes hibáját javították a kapacitív nevű technológia tervezői. Az ilyen megjelenítőket már nem kell erősen nyomni, a legfinomabb érintésből is értenek. A kapacitív érzékelő is kétrétegű: egy szigetelőrétegből - például karcmentes üvegből - és az arra rágőzölt töltésvezető bevonatból áll. A kijelzőt vezérlő elektronika az alapján állapítja meg az érintés helyét, hogy a használó ujjának statikus elektromossága hol okozott zavart a vezető réteg elektromos mezejében.

A kapacitív kijelzők pontosabbak, kényelmesebbek a hagyományos érintőképernyőknél, ráadásul ezekkel már a többujjas érzékelést is meg lehet valósítani, ezért lehet az iPhone-nal például kétujjas zoomot használni.

Forrás: [origo]
Negyven dollárt is elkérnek egy speciális, okostelefonosoknak tervezett kesztyűért

Hátrányuk azonban, hogy a kesztyűben nem működnek a kapacitív képernyők, sőt, használatuk még olyan emberek számára is nehézkes lehet, akiknek túl száraz kezeiken a bőr. A kesztyű vagy a száraz bőr ugyanis annyira jól szigetel, hogy a kijelző működéséhez szükséges elektromos interferencia nem tud létrejönni. A kapacitív kijelzők uralják az okostelefonok  és táblagépek piacát, ha télen a villamosmegállóban egyik kezén kesztyűt viselő, a telefonjával babráló embert látunk, ez a technológia tehet róla.

Speciális kesztyű kell hozzá

A kapacitív kijelzők e problémáját a kiegészítők gyártói is felismerték, és piacra dobtak okostelefon-kompatibilis kesztyűket. Ezek kialakításában egy egyszerű trükköt alkalmaznak: az ujjbegynél olyan szövetet használnak, amely vezeti az elektromos áramot. Mivel mégis divatos kiegészítőről van szó, így a Vasember kézvédőjét idéző fémszínű csodáktól egészen a speciális merinói gyapjúból készült kesztyűkig terjed az iPhone-kompatibilis kézmelegítők sora. Áruk körülbelül 20 dollárnál, vagyis nagyjából négyezerötszáz forintnál kezdődik.

Forrás: [origo]
Ezer forintért is van iPhone-kompatibilis kesztyű

Valamivel olcsóbb a régi okostelefonok állandó társának, az érintőpálca használata. Az új telefonokat nem lehet sima műanyag pálcikával böködni, új típusaikat saját áramforrással szerelik fel annak érdekében, hogy kesztyűben is lehessen velük vezérelni a kapacitív képernyőket. Egy aktív érintőpálcát egy-kétezer forintért lehet venni a boltban.

Olcsó megoldások olcsó telefonokhoz

A legfurangosabb ötlettel a koreai iPhone-használók álltak elő. Speciális kesztyűk helyett az egyik helyi húsipari cég, a CJ Corporation virslijeiben találák meg az okostelefon kezelésének tökéletes eszközét. Nehéz elképzelni, hogy a téli telefonáláshoz pont a könnyen romló húsáru a legjobb kiegészítő, az viszont biztos, hogy egy speciális toll vagy kesztyű árából több kiló virslit lehet vásárolni.

A legbiztosabb megoldás viszont a sportlövészeknek gyártott kötött kesztyű beszerzése. A kapucnisnak is nevezett egyujjas kesztyű eleje hátrahajtható, ilyenkor teljesen szabadon hagyja az ujjakat. Meleg is és olcsó is, mert nincs hozzá szükség speciális szövetekre. A túra- és vadászboltokban ezer forint körüli összegért beszerezhető.